14 продуктів, що сприяють покращенню пам'яті та активації мозкових функцій.


Для того щоб мозок функціонував ефективно та швидко, йому необхідне належне "паливо".

У вашому харчуванні варто включити їжу, що містить омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, вітаміни та мінерали. Ці компоненти сприяють покращенню пам'яті, концентрації та захищають нервові клітини від впливу віку. Згідно з інформацією, наданою verywellhealth, існує 14 корисних продуктів, які можуть допомогти у підвищенні пам'яті та стимуляції інтелектуальних здібностей.

Жирна риба, включно з лососем, скумбрією і сардинами, багата на омега-3 жирні кислоти. Ці жири у високій концентрації присутні в мозковій тканині й можуть покращувати навчання, пам'ять і когнітивні функції, а також посилювати приплив крові до мозку.

Щоденне вживання хоча б однієї порції листової зелені (наприклад, капусти кейл, шпинату і броколі) пов'язане з уповільненням темпів зниження когнітивних здібностей у літніх людей. Ці овочі містять поживні речовини, що сприяють поліпшенню роботи мозку, такі як лютеїн, бета-каротин, вітамін К і фолат.

Ягоди багаті речовинами, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості і можуть захищати клітини мозку від окислювального стресу. Вони також багаті на антоціани - флавоноїди, здатні проникати крізь гематоенцефалічний бар'єр і досягати ділянок мозку, що відповідають за пам'ять і навчання.

Волоські горіхи є потужним джерелом антиоксидантів, які можуть допомогти знизити ризик розвитку захворювань, пов’язаних із віком. Регулярне споживання цих горіхів може сприяти уповільненню прогресування хвороби Альцгеймера та легких когнітивних порушень.

Ці напої здатні покращувати увагу, підвищувати рівень енергії та настрій, а також можуть сприяти запобіганню втраті пам'яті і зменшувати ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.

У дослідженні, яке було опубліковано в 2021 році, виявилося, що серед учасників, які щодня споживали 2-3 чашки кави та чаю, ризик розвитку інсульту знижувався на 32%, а ймовірність виникнення деменції – на 28% у порівнянні з тими, хто не вживав ці напої.

Яйця є джерелом холіну, важливого елемента для синтезу ацетилхоліну — нейромедіатора, який відіграє ключову роль у пам'яті, настрої та інших мозкових функціях. Триптофан, що міститься в яйцях, може сприяти покращенню перцептивно-моторних навичок, швидкості реакцій та концентрації. Зниження рівня триптофану асоціюється з погіршенням когнітивних функцій у літніх осіб без ознак деменції.

ОЗНАЙОМТЕСЬ ТАКОЖ: Які продукти містять багато клітковини, якщо ви не є прихильником квасолі: шість найкращих варіантів.

Продукти з цільного зерна містять велику кількість клітковини, вітаміну E та вітамінів групи B, що може зменшувати ймовірність виникнення деменції.

Броколі - хороше джерело вітаміну С, який важливий для здорової роботи мозку. Здорові дорослі з вищим рівнем вітаміну С у крові краще справлялися з когнітивними тестами, що вимірюють концентрацію уваги, а також негайну і відстрочену реакцію, ніж ті, у кого низький рівень вітаміну С.

Продукти на основі сої, такі як едамаме та тофу, являють собою відмінне джерело білка та містять велику кількість поліфенолів і антиоксидантів. Соєві ізофлавони володіють протизапальними властивостями і здатні знижувати окислювальний стрес, що може допомогти уповільнити процеси зниження когнітивних функцій.

Дослідження, які були реалізовані в період з 2011 по 2014 рік, продемонстрували, що серед осіб віком 60 років і старше, які регулярно споживали авокадо, спостерігалися вищі результати в когнітивних тестах, особливо в аспекті пам'яті, у порівнянні з тими, хто не вживав цей фрукт.

Насіння льону та чіа є відмінними рослинними джерелами омега-3 жирних кислот. Дослідження показали, що у здорових людей похилого віку щоденне споживання 3,7 г льняної олії сприяє покращенню функцій мозку, зокрема, швидкості мовлення.

В іншому науковому дослідженні, в якому брали участь молоді люди, ті, хто щодня вживав 5 грамів насіння чіа, продемонстрували вищі показники в тестах на когнітивні функції та пам'ять.

Одне з досліджень виявило, що особи, які споживають цитрусові менше ніж двічі на тиждень, мають підвищений ризик розвитку деменції в порівнянні з тими, хто вживає ці фрукти практично щодня.

Активні сполуки в грибах сприяють зростанню нових клітин мозку і допомагають регулювати вивільнення нейромедіаторів, або хімічних речовин, що передають сигнали між нервовими клітинами мозку.

Поліфеноли, що містяться в темному шоколаді, можуть позитивно впливати на функції мозку, сприяючи підвищенню кровообігу. Дослідження виявили, що споживання близько чверті звичайної плитки темного шоколаду з високим вмістом поліфенолів може підтримувати продуктивність і увагу під час виконання складних розумових завдань протягом 55 хвилин.

Related posts