Барі: чарівна прибережна перлина на півдні Італії, в яку просто неможливо не впасти в любов.

Італія - шалено популярна серед туристів країна, і цей факт лякає багатьох мандрівників. Однак там є багато місць, які ще не стали жертвами надмірного туризму. УНІАН.Туризм познайомить читачів із затишним містом Барі, що точно приємно здивує відвідувачів.
Вибір нами міста Барі як місця відпочинку в Італії був у певній мірі випадковим. До якогось моменту ми про нього взагалі нічого не знали, аж поки пару років тому воно не потрапило в поле зору завдяки дуже дешевим квиткам з Румунії. Втім, тоді не склалося. Але, плануючи відпустку на березень 2025 року "десь в Європі, де тепліше, ніж в Україні", ми знову згадали про Барі - адже авіаквитки туди з Польщі були одними з найдешевших по Європі.
Після цього ми почали помічати, що в іноземних медіа з'являється дедалі більше туристичних матеріалів, присвячених Барі та регіону Апулія, де він є головним містом. Цей регіон почали вважати одним з найперспективніших напрямків для відпочинку в Італії цього року, хоча всього кілька десятиліть тому Барі мав репутацію одного з найнебезпечніших міст країни.
Більше того, після нашого прибуття до Барі, ми отримали повідомлення від кількох знайомих, які вже мали можливість відвідати цей регіон. Всі вони були в захваті і щедро ділилися порадами щодо місць, які варто неодмінно відвідати та спробувати. Проте, як з’ясувалося, втиснути все це в шість днів нашої відпустки було абсолютно неможливо (тому, напевно, нам доведеться повернутися - і ми цьому зовсім не проти).
Насправді місто Барі привабливе для відвідування в будь-який час року, але важливо врахувати мету вашої поїздки, фінансові можливості та бажання уникати скупчення туристів.
Отже, для мандрівників з обмеженим бюджетом найзручніший період для відвідування Апулії – це з листопада до березня, коли триває низький сезон. Хоча в цей час температура повітря досить прохолодна і купання в морі не є можливим, це також означає меншу кількість туристів і, відповідно, більш вигідні ціни на проживання. Більше того, у цей період у регіоні проходить безліч фестивалів, що дає можливість мандрівникам відчути атмосферу святкувань "як місцеві".
Наприклад, ми відвідали місто Барі в середині березня. У цей період погода була досить приємною: вдень температура досягала комфортних +20 градусів, а вночі опускалася до +12. Це дозволяло нам насолоджуватися прогулянками вздовж набережної, вдихаючи аромат морського повітря. Однак варто зазначити, що майже щодня в Барі йшли дощі. Погода могла змінюватися кілька разів за день, перетворюючись від сонячної та теплої на дощову з вітром, тому потрібно було підбирати одяг відповідно до обставин.
Серед переваг – в місцевих закладах завжди можна було швидко знайти вільне місце, а вулиці, як правило, заповнювали місцеві жителі, які поспішали у своїх справах. Однак така атмосфера зберігалася тільки в будні. Вихідними ж центр Барі ставав місцем скупчення туристів, переважно італійців з найближчих міст чи регіонів.
Тим часом, найкращим часом для відвідування Барі в плані погоди вважається період з квітня по червень, коли тут вже тепло, але не занадто, а дощів набагато менше. Якщо ж приїхати на Великдень, то можна стати свідком кількох незвичайних місцевих звичаїв.
Любителі пляжного відпочинку можуть насолоджуватися найкращими умовами в липні та серпні (хоча купатися в морі можна починати вже з кінця травня). У ці місяці температура висока, а сонце яскраво світить, але морський бриз робить спеку більш комфортною для відпочинку.
Проте, з квітня по серпень варто підготуватися до великих скупчень людей у найвідоміших місцях і на пляжах, а також може виникнути труднощі з бронюванням столиків у ресторанах і кафе.
В той же час, місяці вересень і жовтень дарують мандрівникам приємну погоду, свіжі плоди та молоді вина. Оскільки в цей час як італійці, так і іноземці повертаються до навчання в навчальних закладах, можна уникнути великих скупчень людей.
Оскільки Апулія зараз активно просуває себе як перспективний туристичний напрям на заміну більш переповненим містам, через аеропорт Барі літає чимала кількість доступних за ціною авіарейсів, в тому числі від лоукостерів Ryanair та Wizz Air з сусідніх з Україною країн - Польщі, Румунії, Угорщини та Молдови.
Сам аеропорт Барі імені Кароля Войтили (до речі, названий на честь Папи Івана Павла ІІ) розташований лише в 8 кілометрах від центра Барі, й дістатися туди можна доволі легко громадським транспортом. Ті, хто поспішає і готовий переплатити, можуть поїхати поїздом (в дорозі проводить 20 хвилин, а коштує 5,10 євро) або шаттл-басом (30 хвилин за 5 євро). Більш економні туристи можуть скористатися громадським автобусом номер 16, який за 50 хвилин довезе їх до центру міста - квиток коштує 1 євро, якщо брати у касі, або 1,5 євро, якщо у водія (але треба мати точну суму готівкою). Таксі від аеропорту до центру міста в середньому коштує 30 євро.
У Барі туристи можуть обирати з близько тисячі варіантів проживання, де ціни починаються від 60 євро за ніч у двомісних апартаментах. Більшість з цих приватних помешкань знаходяться в безпосередній близькості до пляжу Pane e Pomodoro і приблизно в 1,5-2 кілометрах від історичного центру, до якого можна дістатися, прогулявшись мальовничою набережною з чудовим облаштуванням.
Це відмінний вибір для тих, хто приїздить до міста, щоб насолодитися пляжним відпочинком, але бажає уникнути шуму туристичних зон. Саме в такому місці зупинялися і ми - в районі Japigia, який відзначається повоєнною архітектурою. Апартаменти були обладнані всім необхідним для комфортного перебування протягом наших шести днів у Барі: від кухонного приладдя до парасольки для захисту від сонця.
Ціни на розміщення в готелях економ-класу в Барі починаються з 100 євро за ніч у двомісному номері, тоді як за проживання в більш сучасних чотиризіркових готелях доведеться заплатити від 160 євро за ніч. У місті також є кілька люксових закладів, де вартість ночівлі може сягати кількох сотень євро.
Звісно, є у Барі й інші райони - як зовсім нові спальні з сучасною забудовою, так і менш привабливі привокзальні чи на околицях. Але вам під час відвідування міста зовсім не обов'язково туди вирушати без потреби.
Кухня Апулії в першу чергу відома свіжими овочами та фруктами, сирами, морепродуктами, оливковою олією та винами. Більшість місцевих страв - доволі прості на перший погляд, але при цьому неймовірно смачні. Власне, італійці переконані, що оскільки місцеві продукти самі по собі вельми смачні, немає потреби перезавантажувати їх складними рецептами, достатньо просто додати спецій. І, дійсно, в Італії працює якась гастрономічна містика - хоча основу місцевої кухні складають борошняні вироби, ви не набираєте там вагу так, як, наприклад, у тому ж Кіпрі чи Грузії.
Отже, які страви варто неодмінно скуштувати в Барі:
1. Орекієтте – це традиційні макаронні вироби з регіону у формі маленьких "вушок", які зазвичай подають з свининою, каперсами та білими винами. У супермаркетах місцевості можна без проблем знайти фабричний варіант цих макаронів за дуже доступною ціною приблизно 1 євро за півкілограмову упаковку. Проте, щоб відчути справжній смак, туристам слід обов'язково відвідати Strada delle Orecchiette в історичному центрі Барі, де місцеві жінки виготовляють цю пасту вручну на очах у перехожих – півкіло такої оригінальної пасти коштує 2,5 євро. Якщо ж немає бажання або можливості приготувати її самостійно, орекієтте можна знайти майже в кожному ресторані цього регіону.
2. Барійська тієлла (Tiella barese) - це класичне блюдо з Барі, що складається з шарів рису, картоплі та мідій, які запікаються в глиняних посудинах. Місцеві кухарі додають свою креативність, прикрашаючи цю страву різноманітними овочами та спеціями.
3. Страви з восьминогів та морських їжаків займають важливе місце в кулінарії Апулії, яка славиться своїми морепродуктами завдяки розташуванню біля моря. Ці морські делікатеси представлені в численних варіантах: їх можна знайти вареними, смаженими, копченими, тушкованими, а також в сирому вигляді. Ціни на ці страви залишаються досить доступними — наприклад, порція пасти з восьминогами в затишному сімейному ресторані в старовинній частині Барі коштує приблизно 15 євро.
4. Пастичотто (Pasticiotto) - з солодкого в Апулії дуже популярні ці пиріжки овальної форми. Класична його варіаціє робиться з заварним кремом та лимонним ароматом, однак також можна знайти і багато інших варіантів - нам особливо сподобалися з фісташками.
5. Фокачча (Focaccia) - це апулійська інтерпретація цієї популярної італійської страви, яка славиться на всю країну. Місцева версія фокаччі відрізняється пухкою і ніжною текстурою, і зазвичай містить помідори, оливки та розмарин. Часто в рецепти також включають картоплю. У Барі традиційно цю страву випікають у дерев'яних печах, що надає їй особливого аромату.
6. Панцеротті (Panzerotti) - це класичні смажені пиріжки, які користуються великою популярністю вуличної їжі в регіоні Апулія. Ці пиріжки, з хрусткою скоринкою зовні та ніжною текстурою всередині, наповнені сумішшю сиру моцарела та помідорів. Коли їх споживають у гарячому вигляді, начинка стає розплавленою, що робить смак ще більш вишуканим.
7. Вина Апулії користуються популярністю завдяки сухому клімату регіону, який пом’якшується морським бризом, що створює ідеальні умови для вирощування винограду. Тут виробляють як червоні, так і білі вина. Серед червоних сортів, характерних для Апулії, виділяються Negroamaro, Primitivo та Nero di Troia, а також білі вина, представлені такими сортами, як Verdeca, Bombino Bianco та Greco Bianco.
Звісно, це далеко не всі смачні страви, якими знаменита Апулія - тут ще є безліч варіантів випічки, пасти і страв з морепродуктів. Але це те, з чого можна почати - так, як зробили ми.
Ще один важливий аспект, про який мало хто знає, приїжджаючи до Італії, це фіксована "плата за стіл", відома як коперто. У деяких регіонах Італії можна знайти ресторани, де ця плата відсутня, але в Апулії вона є обов’язковою. Сума коперто варіюється від 1 до 2 євро і, як правило, стягується з кожного гостя в компанії. Наприклад, якщо ви прийшли в заклад у Барі з трьома друзями, вам, скоріше за все, доведеться доплатити додаткові 8 євро до загального рахунку. Варто зазначити, що в Неаполі, якщо ми лише замовляли вино без їжі, з нас не взяли коперто, тоді як в Апулії цю плату можуть стягувати навіть у кав'ярнях або барах, що не пропонують їжу. Ще одна особливість полягає в тому, що в деяких частинах Італії коперто може супроводжуватися кошиком хліба або іншим компліментом, тоді як в Апулії нічого додаткового не подають. Це може бути неприємним відкриттям, але такі вже тут традиції. Багато туристів сприймають коперто як свого роду індульгенцію на чайові — і справді, якщо ви не залишите нічого додатково офіціанту, це не викличе обурення, але за дійсно відмінне обслуговування завжди можна подякувати.
Втім, якщо ви хочете насолодитися гастрономічними дивами Барі, варто бути готовими до однієї місцевої традиції, абсолютно незрозумілої для нашої людини - тихого часу, коли більшість місцевих закладів харчування та продуктових магазинів закриваються на довгу перерву тривалістю кілька годин.
Часовий інтервал може варіюватися в залежності від уподобань власника, типу закладу та його місцезнаходження. Проте, зазвичай така перерва починається в проміжку з 13:00 до 15:00 год., а триває до 16:00-19:00 год.
У спальних зонах майже всі заклади йдуть на перерву, тоді як в історичному центрі голодні туристи мають трохи більше можливостей знайти їжу (проте варто бути готовими до черг).
Це створює певні незручності для туристів, які прибувають до міста вдень і прагнуть поласувати чимось смачненьким після подорожі. Так сталося і з нами. Після заселення в апартаменти близько 13:00, ми вже через годину були готові вирушити на пошуки обіду. Проте, як виявилося за допомогою онлайн-карт, більшість ресторанів і продуктових магазинів у нашому районі були закриті на перерву до близько 17:00. На щастя, ми знайшли порятунок у продуктовому магазині-пекарні Lattenatura Apulian Food, що знаходиться всього в п'яти хвилинах пішки від нашого житла, прямо навпроти входу до пляжу Pane e Pomodoro. Оскільки цей заклад працював без перерв, ми відвідували його щодня - за кавою, випічкою або аперолем, і нас навіть почали впізнавати та радісно вітати.
Коли ми вирушили до Барі на шість днів, у нас виникло багато питань щодо того, як провести час у цьому місті. Проте ми швидко зрозуміли, що тут є безліч варіантів для відпочинку, які підійдуть всім і не обтяжать бюджет. Тож поділимося з вами кількома цікавими ідеями.
Зазвичай, коли туристи відвідують нове місто, їх першим кроком стає вивчення історичного центру, і Барі не є винятком. Цей старий район, відомий як Bari Vecchia або район Святого Миколая, в основному представлений архітектурою, що датуються 11-17 століттями, з домінуванням візантійських елементів.
На невеличкій площі тут зібралися кілька десятків церков та понад сотня імпровізованих святилищ, дуже популярних в Італії.
Серед них особливе місце займає Базиліка Святого Миколая — вражаюча білосніжна споруда в романському стилі, зведена на перетині 11-12 століть для зберігання реліквій Святого Миколая (так, саме того).
Таким чином, церкву відвідує численна армія віруючих та паломників. Що особливо радує, вхід всередину є безкоштовним. Проте, слід пам’ятати про необхідність вдягатися скромно та уникати візитів з туристичними намірами під час проведення служби.
Окрім того, численні туристи зазирають у замок Castello Normanno-Svevo в Барі, зведений у середині 12 століття за наказом сицилійського короля Рожера II. Ця історична будівля збереглася у відмінному стані і сьогодні використовується для проведення різноманітних виставок, як постійних, так і тимчасових. Вартість вхідного квитка для дорослих становить 10 євро, а в понеділок музей не працює.
Загалом же старим центром Барі дуже приємно просто поблукати, наштовхуючись на усілякі цікавинки - тут невисока забудова у світлих тонах (це загалом характерно для регіону Апулія).
Тут же облаштована велика кількість ресторанів та барів - як суто туристичних, так і більш автентичних. Трошки часу - і ви точно знайдете саме той, який припаде вам до душі.
Барі, що розташоване на узбережжі Адріатичного моря, влітку приваблює численних туристів, особливо самих італійців, які прагнуть пляжного відпочинку. Одним із найулюбленіших і найбільш доступних пляжів у місті є Spiaggia Pane E Pomodoro, який знаходиться в районі Japigia, всього в двох кілометрах від центру.
Це цілком облагороджений пляж з піщаним дном - там є лавки, спортивні майданчики, вбиральні, душі та навіть комірки для зберігання речей. Вже наприкінці березня його почали готувати до пляжного сезону, хоча повноцінно купатися можна буде у другій половині травня (втім, це аж ніяк не заважає засмагати там вже зараз).
Основний недолік пляжу полягає в його обмежених розмірах. Швидше за все, у сонячний літній вихідний знайти вільне місце буде досить важко.
Узбережжя Барі також є ідеальним місцем для водних видів спорту, і це не обмежується лише літнім сезоном. Навіть у березні ми помітили безліч ентузіастів кайт-серфінгу, вітрильного спорту та катання на каяках і байдарках, які насолоджувалися активним відпочинком уздовж берегової лінії.
Набережну Барі нерідко називають однією з найкрасивіших в Італії. Також Lungomare має статус найдовшої не лише в країні, а й в Європі загалом - вона простягається на 30 кілометрів.
З цього місця відкривається захоплюючий вид на яскраві блакитні води Адріатичного моря. Вдоль набережної розташовані численні лавочки, де місцеві жителі та туристи можуть зупинитися і насолодитися атмосферою життя.
У вихідний теплий день відрізок набережної ближче до центру міста заповнюється людьми, тож вільне місце не так вже й легко знайти - це дійсно одне з найулюбленіших міст мешканців Барі, які приходять сюди цілими сім'ями, з друзями, з гостями з інших міст чи на романтичне побачення.
У звичайний весняний будній день вечірній Барі виглядає досить затишним містом. Проте, коли настає ніч, місцеві жителі та туристи охоче збираються в демократичних барах у центрі, щоб зустріти старих друзів або поспілкуватися з незнайомими людьми "на різні теми".
Прогулюючись вулицями Барі, ми натрапили на цілий район, заповнений різноманітними закладами - від модних хіпстерських кафе до затишних студентських барів. Тут можна насолодитися унікальними коктейлями, поданими в елегантних келихах, або ж скуштувати бюджетне пиво з пластикових стаканчиків, залежно від ваших уподобань і фінансових можливостей.
Ми вирішили завітати до коктейль-бару Arcimboldo spirits&fruit, розташованого на вулиці Via Francesco Saverio Abbrescia. Всередині цього закладу досить тісно, тому більшість відвідувачів воліє насолоджуватися напоями просто на вулиці. Замовлення можна зробити через спеціальне віконечко, де представлено кілька оригінальних коктейлів, ціна яких коливається від 8 до 10 євро. Це місце має велику популярність, тож навіть у звичайний будній день тут можна зустріти безліч цікавих особистостей.
Ще один цікавий вечірній заклад на тій же вулиці - ресторан Pamperi, де подаються менш вишукані коктейлі, але можна замовити місцеве вино чи ігристе за 5 євро за келих. У цього закладу набагато більші внутрішні приміщення і можна замовити їжу, але також є столики на вулиці, де також збирається багато людей.
Окрім вже згаданого вище історичного центру, в Барі також є більш новіший туристичний центр, де переважають будівлі 19 століття - і ці два райони фактично перетікають один до одного. Місцеві називають цей район Murat - на честь наполеонівського маршала Мюрата, короля Неаполітанського королівства в 1808-1815 роках, якого тут дуже шанують за те, що він активно розбудовував регіон.
Від площі П'яцца Умберто I, яка розташована неподалік центрального залізничного вокзалу, до Старого міста Барі простягаються кілька кварталів, на яких можна насолодитися вишуканою архітектурною естетикою. Перші поверхи будівель заповнені магазинами різних брендів, які пропонують товари в діапазоні цін – від розкішних до більш доступних, а також сувенірними крамницями, кав'ярнями та ресторанами. Тож, якщо ви маєте вільний час і бажання, можете провести спокійний день, насолоджуючись атмосферою без зайвого поспіху та без необхідності долати екскурсійні дистанції.
Частина з цих вулиць є пішохідними, тож столики кав'ярень стоять просто посеред дороги - тут можна сміливо влаштувати собі відпочинок, і нехай увесь світ зачекає.
Барі є чудовою базою для дослідження регіону Апулія, який сьогодні швидко завойовує популярність у туристів. Це місто пропонує комфортні умови для проживання, з усім необхідним для туристів: красиві пляжі, затишні готелі, смачні ресторани, різноманітні магазини, історичні пам'ятки та зручне транспортне сполучення.
З цього місця можна з легкістю та швидкістю дістатися до численних цікавих точок регіону, як для одноденних поїздок, так і для вікендів з ночівлею. Зокрема, нам вдалося відвідати такі місця, як Альберобелло, Поліньяно-а-Маре та Монополі, про які ми детально розповімо в наших наступних статтях.
Водночас, ми не встигли дістатися до таких цікавих місць, як Матера, Лечче, Бриндізі, Остуні, Таранто і багатьох інших. І тепер нам дійсно хочеться повернутися до Апулії, щоб побачити те, що не встигли.
Of course! Please provide the text you'd like me to make unique, and I'll be happy to help.
Італія - це набагато більше, ніж переповнені туристами Рим чи Венеція. І нерідко такі перлини як Апулія можуть подарувати туристам набагато більше можливостей для того, щоб пізнати цю неймовірну країну та насолодитися нею.