Чи є можливість вживати пророщену картоплю: думка науковців

Картопля, яка проросла або має зелені плями, містить вищий рівень природного токсину, який може бути небезпечним для здоров'я
Коли на картоплі з'являються паростки, багато людей починають замислюватися, чи безпечно її вживати. Eatingwell пояснює, чи можна вживати пророслу картоплю.
Картопля є джерелом багатьох корисних для організму компонентів. Проте, якщо картопля проросла або має зелені ділянки, це може свідчити про підвищений вміст природного токсину, який становить загрозу для здоров'я.
«Картопля має два типи глікоалкалоїдів, які є природними токсинами — соланін і чаконін. Хоча ці сполуки присутні в усіх частинах картоплі, найбільша їх кількість зафіксована в зеленій шкірці та в паростках, що з'являються», — пояснює Лорен Гарріс-Пінкус, магістриця наук та дієтологиня.
На думку Ендрю Штольбаха, доктора медичних наук та експерта з токсикології, вміст глікоалкалоїдів у пророслій картоплі здатен спричинити досить неприємні прояви.
"Глікоалкалкоїди можуть призвести до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту, таких як спазми, діарея, нудота та блювота. Хоча в теорії можливі більш серйозні наслідки, включаючи лихоманку, неврологічні прояви і навіть летальний випадок, такі ситуації є вкрай рідкісними. У більшості випадків людина відчує лише незначні проблеми з травленням," - зазначає Штольбах.
Оптимальний метод убезпечити себе — це позбутися картоплі з зеленими плямами або паростками. Проте, якщо ви виявили паростки чи зеленуваті області на окремих частинах, можна спробувати акуратно зрізати їх гострим ножем та приготувати решту картоплі.