Коли варто додавати сіль до яєчні: фахівці поділилися цікавим секретом приготування цієї страви.

Експерти стверджують, що внесення солі під час збивання свіжих яєць здатне перетворити яєчню на справжній кулінарний шедевр.
Ніжна та апетитна яєчня може стати ідеальним стартом для вашого ранку. Незважаючи на те, що приготувати її досить просто, професіонали кухні, господині та дієтологи активно обговорюють, в який момент слід додавати сіль до яєць, повідомляє allrecipes.
Є думка, що якщо додати сіль до яєць перед їх приготуванням, це може призвести до розрідження білка, внаслідок чого страва виходить жорсткою та гумовою. Проте, існує й інша точка зору: сіль, додана на цьому етапі, надає яєчні більш насиченого смаку та аромату.
Імовірно, вам говорили, що не слід додавати сіль до сирих яєць, оскільки натрій може змінити їх консистенцію, роблячи їх жорсткими. Проте, можливо, той, хто запровадив ці рекомендації, помилявся.
Експерти стверджують, що внесення солі під час збивання свіжих яєць здатне перетворити яєчню на справжній кулінарний шедевр.
"Ми часто чуємо суперечки між нашими мішленівськими шеф-кухарями і навіть від наших домашніх кухарів про те, коли солити яйця. Додавання солі в яєчню перед приготуванням діє як буфер, який запобігає надмірному згущенню білків жовтків і втраті ними вологи. Коли ви додаєте сіль до того, як яйця потрапляють на вогонь, яєчня виходить більш пухнастою", - зауважив віцепрезидент з маркетингу компанії Happy Egg, виробника комерційних яєць вільного вигулу зі штаб-квартирою в Арканзасі Вітні Фортін.
Ерін Кренек, менеджер з комунікацій компанії Vital Farms, що спеціалізується на продажу яєць, також підтверджує, що оптимально додавати сіль під час збивання яєць перед їх приготуванням.
"На нашу думку, сіль сприяє розподілу білка та формуванню одноріднішої консистенції, роблячи страви ніжнішими і надаючи кожному шматочку більш виражений смаковий відтінок," – зазначив він.
У компанії Vital Farms обговорили цю тему з працівниками, але отримані результати не надали значної ясності щодо цього питання.
Проте, коли ми обговорювали це питання під час дегустації кілька років тому, ми не виявили значної відмінності в смаку яєць в залежності від часу, коли їх солили. Чи то додаєте сіль до приготування, чи після, важливо завжди приправляти яйця невеликою кількістю солі, щоб підкреслити і підсилити їх неперевершений смаковий профіль, - зазначив Кренек.
Своєю чергою розробник рецептів для Pete & Gerry's Сара Бет Таннер погодився, що важливо не забувати додавати сіль до яєчні.
"Згідно з нашим досвідом, вплив на текстуру яєчні від додавання солі до, під час або після приготування є досить незначним. Ви можете посолити їх у будь-який момент, і результат буде хорошим", - зазначила Таннер.
Хоча виробники яєць радять додавати сіль до яєчні перед її приготуванням, наукові дослідження в галузі харчування можуть пролити світло на причини, чому варто посипати яєчню сіллю ще до термічної обробки.
"Ніжність варених яєць у великій мірі залежить від процесу згортання білка, зокрема від швидкості цього процесу. Щоб досягти легкої, ніжної та вологого текстури яєчні, важливо використовувати помірно низький вогонь. Це дозволяє акуратно зберегти частину вологи, що природно міститься в яйцях, поки білок затверджується. Сіль тут може стати корисним помічником у цьому процесі", - зазначається в статті.
У своїй праці "Про їжу та кулінарію: наука та історія кухні" Гарольд МакГі розкриває, що поширена думка про те, що сіль посилює структуру яєчних білків, насправді є міфом.
"За словами МакГі, більшість білків яєць має негативний електричний заряд. Коли до них додається сіль, вона дисоціює на позитивно та негативно заряджені іони, які об'єднуються з зарядженими ділянками білків, нейтралізуючи їх. Це призводить до того, що білки взаємодіють на більш ранньому етапі приготування, завдяки чому яйця виходять більш ніжними, якщо їх підсолити."
Фахівці рекомендують використовувати щедру щіпку солі на кожні два яйця, які плануєте приготувати. Важливо пам'ятати, що краще трохи недосолити яйця перед їх приготуванням, ніж додати занадто багато солі, оскільки виправити пересолені яйця вже не вдасться, і вам доведеться готувати нову страву.
Раніше шеф-кухарі поділилися рецептом морквяного пирога, який ідеально підійде для чаювання. За словами експертів, цей пиріг має чудовий пряний смак, незрівнянну текстуру та насичену глазур.
Також було розкрито секрет приготування смачних панкейків для сніданку. Професійні кухарі рекомендують використовувати вершки замість масла або олії, адже це дозволяє зробити млинці менш вологими.