Основні секрети: як створити деруни, що вразять своїм смаком та золотистою скоринкою.


Час від часу деруни готують в кожній українській родині. Для цієї страви потрібно мінімум інгредієнтів. Однак, щоб отримати соковиті деруни, потрібно також знати, як їх правильно готувати. Читайте про найважливіші секрети в матеріалі ТСН.ua.

На перший погляд, деруни виглядають як надзвичайно проста страва, яку неможливо зіпсувати. Проте це не зовсім так. Важливим є не лише якість обраної картоплі, а й техніка, з якою її натирають на терці.

Яка картопля найкраще підходить для приготування дерунів?

Саме картопля -- головний компонент цієї страви. Однак, для дерунів підходить не кожен сорт. Найкраще вибирати картоплю, яка відрізняється підвищенним вмістом крохмалю. Сміливо купуйте міцні плоди, які мають шорстку шкірку та жовтувати серединку. Зовсім не підходить для приготування дерунів молода картопля. Адже в ній вміст крохмалю дуже невисокий.

Якщо у вас виникли труднощі з придбанням підходящої картоплі для дерунів, ви можете скористатися 1-2 столовими ложками картопляного крохмалю, який доступний у будь-якому супермаркеті. Це допоможе дерунам зберегти свою форму і запобігти їх розтікання на сковороді.

Як натерти картоплю для приготування дерунів.

Дехто не хоче довго морочитися з приготуванням страви, а тому натирає картоплю на крупній тертушці. Якщо так зробити, то деруни з великою ймовірністю вийдуть надто сухими.

Для того, щоб приготувати смачні та золотисті деруни, найкраще натирати картоплю на дрібній тертці. Щоб фрукти не потемніли під час приготування, їх слід чергувати з цибулею. Крім того, можна скористатися м'ясорубкою або кухонним комбайном для пришвидшення процесу.

Чи потрібно обов'язково включати борошно?

Якщо картопля містить достатню кількість крохмалю, ця страва зможе зберігати свою форму і без додавання борошна. Проте, якщо ви виявите, що тісто вийшло занадто рідким, краще додати 1-2 столові ложки борошна, але не більше. Надмірна кількість борошна може зробити деруни "гумовими" та позбавити їх смаку.

Як приготувати деруни смажені

Щойно суміш для дерунів буде готова, можна включити в неї свої улюблені прянощі. Також варто додати одну столову ложку сметани для покращення смаку. Все це потрібно ретельно перемішати з іншими інгредієнтами. Тепер можна розпочинати смаження дерунів.

Оптимальним варіантом для приготування є керамічна або чавунна сковорода. Проте, якщо їх немає в наявності, можна використовувати будь-яку іншу. Головне — забезпечити достатнє нагрівання. Додайте рослинну олію так, щоб тісто для дерунів було наполовину занурене в неї. Це дозволить страві вийти хрусткою, рум'яною та соковитою.

Для приготування дерунів найзручніше використовувати столову ложку для формування суміші – це спростить процес викладання на сковороду. Обсмажуйте їх по кілька хвилин з обох сторін, щоб утворилася апетитна скоринка. Після приготування рекомендується промокнути кожен дерун паперовим рушником, аби прибрати зайву олію.

Related posts