Без млинців: коли відзначатимемо Масницю 2025 року за новим стилем та які українські звичаї будуть актуальні.


Українська Масниця вирізняється своїми неповторними традиціями, які суттєво відрізняються від російських.

Незабаром в Україні відзначатимуть Масляну 2025 – одне з найсмачніших свят, яке символізує прихід весни. Це свято має безліч народних назв, серед яких Масниця, Пущення, Сиропуст, Сиропустна, Сирний або Жирний тиждень, а також Колодій.

Для багатьох українців свято Масляна тісно пов'язане з випіканням млинців. Проте, ця традиція зародилася ще за радянських часів і не має коріння в українському фольклорі. Тим не менш, в Україні існують власні звичаї святкування, які заслуговують на увагу та повагу. Дізнайтеся, коли у 2025 році Масляна святкуватиметься за новим стилем, а також про те, як це свято відзначали наші предки.

Дата, коли Масляна в Україні, змінюється щороку, адже свято прив'язане до Великодня. Як зрозуміло з назви, Сирний тиждень відзначається протягом семи днів, а починається за 56 днів до Воскресіння Христового.

Великдень у 2025 році святкуватимуть 20 квітня. Це означає, що Масляна в Україні відбудеться з 24 лютого по 2 березня.

Масляна - це східнослов'янське язичницьке свято зустрічі весни і проводів зими. Це свято відоме в українців, словаків, болгар, сербів, поляків та інших слов'янських народів.

Свято Колодій вважається суто язичницьким. Після хрещення Русі церква намагалася "узаконити" свято і додала його до церковного календаря, але язичницькі традиції так і не були забуті. Православна Масляна настає за тиждень до початку Великого посту, і це останній перед Великоднем період, коли ще можна їсти молочні продукти і одружуватися.

У давнину Масляна була святом, що асоціювалося з жінками. Згідно з традиціями, впродовж цього тижня чоловікам слід було уважно слухати своїх партнерок і виконувати їхні бажання. Молоді хлопці дарували дівчатам різноманітні подарунки та смаколики.

Сирний тиждень в українців був періодом весіль. У цей період неодружених юнаків жартома карали, прив'язуючи до їхніх ніг колодку. З нею чоловік мав ходити доти, доки не пригостить жінок солодощами чи алкоголем, або не відкупиться намистом. Таким чином хлопців заохочували одружитися до посту.

На українську Масляну заведено ліпити вареники з сиром і сметаною, сирні пироги, а також тонкі прісні налисники. Із солоних страв готували капусняк і тушковану капусту, холодець зі свинячих ніжок, рибний борщ. Кількість м'яса зменшується, щоб підготувати організм до Великого посту.

Кожен день масляного тижня супроводжується особливими традиціями. Наприклад, у понеділок жінки займалися виготовленням колодок, а у вівторок їх святково хрестили. У четвер подруги збиралися разом, насолоджуючись напоями та веселими розвагами. У п'ятницю зять балував свою тещу смачними частуваннями, а в суботу невістка влаштовувала свято для свекрухи. Завершував тиждень недільний розгуляй, який став кульмінацією всіх веселощів.

Related posts