Чи варто пити воду, якщо її прокип'ятити кілька разів: які наслідки це може мати?


Повторне кип'ятіння води з крана, пляшок, мінеральних чи джерельних джерел може змінити її хімічний склад. Чи безпечно вживати таку воду, дізнайтеся з матеріалу на ТСН.ua.

Вода — це незамінний ресурс для кожної людини. Проте, щоб знищити бактерії та віруси, що можуть бути в ній, її зазвичай кип'ятять. Часто в чайнику залишається трохи рідини, і люди просто додають нову порцію води, після чого знову ставлять на вогонь.

Що трапляється в момент повторного кипіння?

Чому під час повторного кип'ятіння звичайної питної, мінеральної або джерельної води змінюється її склад? Пов'язано це з тим, що під час цього процесу в атмосферу викидається частина води у вигляді пари, саме в ній концентруються залишки хімічних речовин.

Якщо ви споживаєте якісну питну воду, то проблеми зі здоров'ям від такого процесу не виникають. Проте, якщо занадто часто кип'ятити жорстку воду, у чайнику може з'явитися накип і білий наліт.

Проте, повторне кип'ятіння води з підвищеним вмістом кальцію (такої як мінеральна або жорстка вода) може призвести до певних проблем зі здоров'ям у людей. Зокрема, це може сприяти формуванню каменів у жовчному міхурі та нирках, а також розвитку атеросклерозу чи артриту.

Чи здатне повторне кип'ятіння змінити смакові якості напою?

Повторне кип'ятіння води дійсно здатне впливати на смакові якості чаю або кави, якщо для їх приготування використовувати таку воду. Це явище пояснюється тим, що прісна вода містить значну кількість розчинених газів. Коли вона нагрівається, ці гази підвищують кислотність води, що, в свою чергу, сприяє кращому розподілу ароматичних молекул.

Деякі люди вважають, що кип'ячена вода позбавлена смаку. Тому для приготування чаю чи кави рекомендується використовувати саме свіжу воду, яка не проходила через кип'ятіння двічі.

Related posts