Рокот крумплі: оригінальний рецепт традиційної закарпатської страви з картоплі
Які інгредієнти знадобляться для приготування страви рокот крумплі?
Для того, щоб приготувати рокот крумплі за рецептом з Закарпаття, необхідні ці інгредієнти:
Щоб приготувати традиційну закарпатську страву рокот крумплі, спочатку слід відварити картоплю разом із шкіркою – це допоможе зберегти її форму. Далі потрібно зварити 6 яєць до твердого стану. Після того, як вони охолонуть, очистіть їх і наріжте на кружечки товщиною приблизно 1 см.
Як готувати рокот крумплі з яйцями (скриншот / Кулінарні витівки)
Очистіть цибулю і наріжте її півколами. Відварену картоплю очистіть від шкірки і наріжте на кружечки товщиною 1 см.
Як приготувати рокот крумплі (скріншот / Кулінарні шедеври)
Для приготування цієї страви з Закарпаття зазвичай застосовують копчену або домашню ковбасу, до якої додають паприку. Однак, якщо потрібно, цей компонент можна легко замінити на шинку або варене м'ясо.
Свинячу ковбасу, приготовлену в домашніх умовах, поріжте на великі кільця. Підкопчене сало слід нарізати на тонкі пластинки.
Для соусу змішайте 250 г жирних вершків зі 100 г молока або використайте 350 г сметани. Додайте до суміші 2 жовтки, білки не використовуються для випікання страви.
До соусу внесіть 1 чайну ложку солі, 1 чайну ложку паприки та 0,5 чайної ложки перцю. Потім ще раз ретельно перемішайте, щоб досягти однорідної консистенції.
Намажте форму для запікання або горщик вершковим маслом. На дно викладіть тоненький шар картоплі, потім розмістіть ковбасу та цибулю.
Потім викладіть шар нарізаних відварених яєць, а на них - копчену підчеревину. Залийте 2-3 ополоники соусу та повторіть шари інгредієнтів до їхнього закінчення, після чого вилийте решту соусу. Верхнім шаром страви повинна бути картопля.
Натріть сир на великій тертці, додайте до нього решту вершків та молока. Викладіть шар на верх страви та злегка розрівняйте ложкою.
Як приготувати рокот крумплі (скріншот / Кулінарні шедеври)
Розігрійте духовку до 200 градусів і помістіть рокот крумплі на 40 хвилин. Перші 25 хвилин готуйте страву під кришкою, після чого зніміть кришку, щоб утворилася апетитна золотава скоринка.