Що категорично варто уникати при високому рівні холестерину: десятка найнебезпечніших продуктів.


Підвищений рівень холестерину - це надзвичайно поширена проблема, яка торкається кожного третього дорослого в США. Холестерин є воскоподібною сполукою, яка, за звичайних обставин, необхідна для організму, оскільки допомагає в утворенні клітин і гормонів. Проте існують два його типи: "шкідливий" ліпопротеїн низької щільності (ЛПНЩ) та "корисний" ліпопротеїн високої щільності (ЛПВЩ).

Видання Health digest пише, що коли рівень ЛПНЩ піднімається надто високо, це може призвести до утворення бляшок в артеріях і підвищити ризик розвитку хвороб серця та інсульт. Продукти, які ви споживаєте, можуть зіграти вирішальну роль у цьому процесі.

Червоне та оброблене м'ясо посідає одне з перших місць у списку продуктів, яких слід уникати. Це пов'язано з тим, що яловичина, баранина, свинина і такі оброблені продукти, як сосиски, бекон і хот-доги, зазвичай містять насичені жири, які можуть значно підвищити рівень ЛПНЩ.

Заміна червоного і переробленого м'яса на більш пісні джерела білка може істотно змінити ситуацію. Птиця, така як курка та індичка, є корисним для серця вибором, якщо вона приготована без додавання жиру. Ще більший вплив має риба, така як лосось, скумбрія і сардини. Вони відомі як джерело омега-3 жирних кислот, які підтримують здоров'я серця, знижуючи рівень тригліцеридів і підвищуючи рівень ЛПВЩ.

Якщо у вас є звичка починати ранок з порції пластівців, розгляньте можливість перейти на більш корисний варіант, який забезпечить вас енергією. Вибирайте волокнисті пластівці, а також ті, що містять додаткові білки завдяки горіхам або насінню – вони ефективно насичують і підтримують здоров'я серця. Окрім цього, каші з цільних зерен можуть сприяти нормалізації рівня холестерину в організмі.

Ці хрусткі ласощі зазвичай обсмажують у фритюрі на олії з високим вмістом як трансжирів, так і насичених жирів. Крім того, популярна їжа містить досить багато калорій, а поживна цінність практично не компенсує цієї шкоди. Вживання смаженої їжі пов'язане з погіршенням роботи серцево-судинної системи: дослідження, в якому взяли участь понад 750 000 осіб, показало, що в тих, хто вживав більше смаженої їжі протягом тижня, вірогідність розвитку проблем із серцем була на 28% вищою, ніж у тих, хто не вживав її.

Якщо ви не можете відмовитися від картоплі, спробуйте запекти її або замініть звичайну картоплю на солодку, яка є джерелом клітковини та антиоксидантів, здатних знижувати рівень холестерину. Іншим цікавим варіантом є приготування в аерофритюрниці, адже цей спосіб суттєво зменшує використання олії, не втрачаючи при цьому улюбленої хрусткості.

На жаль, газована вода є одним із головних винуватців підвищеного рівня холестерину. Дослідження, проведене Journal of the American Heart Association, показало, що у тих, хто вживає солодкі напої, на 98% частіше знижується рівень ЛПВЩ і на 53% підвищується рівень тригліцеридів.

На щастя, існують шипучі варіанти, які не завдадуть шкоди вашому здоров'ю. Наприклад, газована вода з лимонним або лаймовим соком може створити освіжаючий ефект, не містячи цукру. Крім того, ви можете обрати несолодкий чай з льодом, додавши до нього фрукти для отримання природної солодкості та антиоксидантів.

У процесі виробництва застосовують інгредієнти, такі як пальмова олія, шортенінг і вершкове масло, які є важливими джерелами трансжирів та насичених жирів.

Дослідження переконливо пов'язують трансжири з підвищеним ризиком коронарних захворювань. У той час як насичені жири широко відомі тим, що сприяють підвищенню рівня холестерину, трансжири особливо підступні, оскільки вони можуть як підвищувати рівень ЛПНЩ, так і знижувати рівень ЛПВЩ.

Морозиво зазвичай складається з таких компонентів, як вершки, непастеризоване молоко, а інколи й яєчні жовтки, які є джерелом насичених жирів. Часте споживання цього десерту може негативно вплинути на рівень холестерину в організмі. Додатково, у морозиві міститься значна кількість цукру.

Якщо ви відчуваєте бажання поласувати морозивом, можливо, вам підійде немолочна версія з низьким вмістом жиру, виготовлена на основі кокосового чи мигдального молока. А якщо вам просто хочеться чогось холодного і солодкого, спробуйте заморожений йогурт або сорбет – вони стануть відмінною альтернативою.

В одному великому яйці міститься близько 186 міліграмів холестерину, причому вся ця кількість походить тільки з жовтка.

"Якщо у вас діабет або серцево-судинні захворювання, я б обмежився п'ятьма жовтками на тиждень, а ось яєчних білків можна їсти скільки завгодно", - каже доктор Джеймс О'Кіф з робочої групи з харчування та способу життя Американського коледжу кардіології.

У 4 унціях креветок, що відповідає приблизно 114 грамам, може бути більше ніж 170 міліграмів холестерину — це практично половина добової норми, рекомендованої для більшості людей. Особливістю креветок є те, що, на відміну від багатьох інших продуктів з високим рівнем холестерину, їхній вміст холестерину не пов'язаний з низьким рівнем насичених жирів.

Віддайте перевагу такій рибі, як корисний для серця лосось, який постачає життєво важливі жирні кислоти омега-3 без шкоди для холестерину.

Кава має потенціал збільшувати концентрацію ЛПНЩ у крові. Вважається, що це пов'язано з присутністю дитерпенів – олій, знайдених у кавових зернах. Серед цих сполук особливу увагу привертають кахвеол і кафестол, які, за результатами досліджень, можуть бути причинами підвищення рівня холестерину ЛПНЩ.

Доктор Ерік Рімм, який викладає епідеміологію та харчування в Гарвардській школі громадського здоров'я імені Т.Х. Чана, зазначає: "Споживання від п'яти до восьми чашок нефільтрованої кави щодня може призвести до підвищення рівня "поганого" холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ)."

У таких їстівних виробах, як правило, міститься велика кількість шкідливих жирів, натрію та рафінованих вуглеводів. Всі ці компоненти можуть сприяти підвищенню рівня ЛПНЩ та збільшувати ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань.

"Основна частина трансжирів складається з штучно створених, частково гідрогенізованих олій, які, як відомо, мають однаковий атерогенний вплив. Це означає, що вони викликають запалення, суттєво підвищують рівень холестерину в крові і безумовно сприяють розвитку серцево-судинних захворювань", - зазначає доктор Джошуа Септімус, медичний директор клінік Houston Methodist Primary Care Group Same Day.

Оскільки у фастфуді також сильно бракує поживних речовин, у ньому немає балансу, а отже, немає і дієтичної користі.

Related posts