Сіль не є смертельною загрозою, проте надмірне споживання натрію може негативно вплинути на функцію нирок. Лікар розповіла, як можна цього уникнути.

Як наш раціон та питний режим впливають на роботу нирок і серця, розповіла завідувачка консультативно-діагностичного й терапевтичного відділення стаціонару Клініки МЕДІКОМ Наталія Миколаївна Овчиннікова.
"Ймовірно, ви чули фразу: "Сіль -- це біла смерть". Проте правильніше буде сказати, що надлишок натрію. Чому?
Натрій — це мінерал, який ми здебільшого отримуємо через вживання кухонної солі та оброблених продуктів. У одній чайній ложці (приблизно 5 г) солі міститься близько 2300 мг натрію, що відповідає максимально рекомендованій добовій нормі для дорослих. Цей мінерал у великій кількості присутній у ковбасах, сосисках, консервованих продуктах, готових соусах, чипсах, сухариках, бургерах і піці. Наприклад, у 100 г копченої ковбаси можна знайти приблизно 1500 мг натрію, а в 100 г сирних сухариків — від 1000 до 1300 мг.
Натрій необхідний в обмежених кількостях. У сполученні з калієм він відповідає за передачу сигналів між мозком і тілом, що дозволяє нам виконувати рухи, мислити, відчувати емоції, а також регулювати обсяги води в крові та тканинах, запобігаючи зневодненню.
Нирки виконують важливу функцію в організмі, відповідаючи за виведення натрію, фільтруючи кров і постійно очищаючи її від надлишків рідини, сечовини, залишків медикаментів, солей та інших речовин. Якщо рівень натрію в організмі стає надмірним, це призводить до зміни осмолярності крові, унаслідок чого вона стає більш "солоною". Нирки, намагаючись компенсувати цю ситуацію, повертають воду назад у кровообіг замість того, щоб виводити її в сечі. Це призводить до розведення солі, але водночас збільшує об'єм крові та підвищує тиск у судинах, оскільки обсягу рідини стає більше, ніж необхідно.
Поступово високий тиск пошкоджує дрібні судини в нирках, зокрема у клубочках, де фільтрується кров. Через це порушується її очищення, що може призвести до хронічної хвороби нирок і супутніх ускладнень.
Уявімо, що ви вживаєте значну кількість солі та не п'єте достатньо рідини. Плазма крові, яка на 90-92% складається з води, стає більш в’язкою. Нирки виявляються під тиском, оскільки вони фільтрують менше води, тоді як кількість солей і токсинів зростає. Це може призвести до формування каменів у нирках, оскільки при високій концентрації солей у сечі вони можуть кристалізуватися.
Серце починає працювати інтенсивніше, щоб забезпечити просування густої крові через судини, що призводить до збільшення навантаження на його м'язи. Якщо така ситуація стає звичною, це може спричинити розвиток гіпертонії, ішемії, порушень серцевого ритму та навіть серцевої недостатності. Поступаючи повільно, кров не забезпечує належну кількість кисню для кінцівок і внутрішніх органів. Окрім серця і нирок, під загрозою також опиняється мозок, який критично залежить від стабільного кровопостачання.
Тому треба пити воду, найкраще -- негазовану в помірній кількості впродовж дня. Вона може бути теплою чи холодною.
Рекомендована норма: 30-35 мл на кожен кілограм маси тіла. Важливо враховувати не тільки питну воду, але й усі інші рідини, які ви споживаєте, такі як супи, кава, чай, компоти, а також соковиті фрукти та ягоди.
Завдяки збалансованому раціону та достатньому питтю:
Якщо ви часто забуваєте підтримувати водний баланс, розмістіть склянку з водою поруч із комп'ютером або носіть з собою пляшку. Спробуйте додати до води лимон, ягоди або м'яту, щоб зробити її смак більш приємним. Вибирайте свіжі овочі та віддавайте перевагу запеченим чи тушкованим стравам з обмеженою кількістю солі. Уникайте вживання напівфабрикатів, фастфуду та снеків, оскільки вони містять велику кількість натрію. Споживання чипсів або піци може негативно вплинути на ваші нирки та судини.