Смачніше, ніж у кав'ярні: 7 порад для приготування досконалої кави вдома.


Щоб зберегти аромат і смакові якості, важливо вміти правильно приготувати каву.

Любителі кави добре усвідомлюють, скільки коштів витрачається на щоденні задоволення – в кав'ярнях можна залишити чималу суму. Тому самостійне приготування улюбленого напою вдома є не лише вигіднішим, але й зручнішим варіантом. Проте, щоб не втратився смак і аромат кави, важливо дотримуватись певних правил. Існує 7 основних рекомендацій, про які іноді навіть професійні бариста можуть не знати.

Вміння приготувати каву — це справжня наука, яку професійні бариста освоюють протягом багатьох років. Існує безліч аспектів, про які варто пам’ятати навіть тим, хто готує каву вдома. Вивчайте секрети кавоваріння, щоб насолоджуватися смачними напоями.

Помел может быть переформулирован как "метла" или "инструмент для подметания". Если вам нужно более креативное или контекстуальное изменение, можно сказать "с помощью метлы" или "инструмент для уборки".

Мало хто знає, але від якості помелу залежить смак кави. Якщо занадто крупно подрібнили зерно - напій буде "як вода", а надто дрібний помел призведе до гіркого присмаку і зайвої міцності.

Підібрати помел найпростіше, якщо знаєте, як будете варити каву. Для приготування через френч-прес краще ставити крупний, еспресо - дуже дрібний, фільтр - середній, турка - буквально пил, тобто, найдрібніший з можливих. Для того щоб помолоти каву якісно, купіть хорошу електрокавоварку або використовуйте жорнову.

Температура води.

Температура води, як і ступінь помелу, істотно впливають на смакові якості кави. Якщо ви використовуєте занадто гарячу воду, напій може вийти гірким. А якщо вода буде занадто холодною, ви не зможете насолодитися всіма ароматами та смаковими відтінками зерен. Найкраща температура води для приготування кави коливається в межах від 60 до 90 градусів Цельсія. Уникайте заливання кави окропом; якщо у вас немає можливості точно виміряти температуру, просто дайте воді охолонути 2-3 хвилини після кипіння – цього часу буде достатньо.

Пропорційність

Правильне співвідношення води до кави є важливим аспектом у приготуванні напою. Якщо ви використаєте занадто багато мелених зерен, кава вийде гіркою і надто міцною, а якщо їх буде мало, смак буде розмитим і невиразним. Легко запам'ятати основне правило приготування кави: на 1 грам кави використовуйте 15 мл води. Якщо у вас немає можливості точно виміряти ці пропорції, можете скористатися вагами, і з часом ви звикнете до цього процесу. Це співвідношення є лише рекомендацією, тому не бійтеся експериментувати, щоб знайти свій ідеальний смаковий баланс.

Зберігання

Неправильне зберігання кавових зерен може призвести до швидкого втрати аромату, що, в свою чергу, вплине на смакові якості напою. Рекомендується зберігати каву в герметично закритій упаковці або в контейнері з кришкою. Обирайте прохолодне і сухе місце для зберігання, наприклад, кухонну шафу з дверцятами. Уникайте зберігання зерен у холодильнику або під прямими сонячними променями.

Обслуговування

Важливо регулярно чистити обладнання, за допомогою якого ви готуєте каву. Чи то кавоварка, чи то кавомашина, чи то кавоварка, чи то навіть турка - все необхідно мити. Річ у тім, що кавові олії та накип від води потрапляють у напій і погіршують його смак.

Жидкость, необходимая для жизни.

Без якісної води навіть дорогі сорти зерен полетять у смітник, тому що вода - основа напою. Вивчайте етикетки на пляшках і не беріть занадто жорстку з високим вмістом мінералів (кава буде прісною на смак). Відмовтеся і від м'якої води, інакше напій стане кислим. Найкращий варіант - фільтрована або бутильована вода з мінералізацією 100-150 мг/л. Також пам'ятайте, що воду перед приготуванням кави завжди потрібно заливати свіжу.

Від якості зерен, як і від якості води, теж залежить смак кави. Якщо вони несвіжі, всі інші пункти цього списку безглузді. Що довше лежали зерна після обсмажування - то гіршим буде аромат і смак кави. Щоб уникнути такої ситуації, краще купуйте каву порційно, щоб вона не залежувалася. Читайте на пакуванні, коли було обсмажування - з цієї дати у вас є 1-3 місяці, щоб змолоти всі зерна і використати їх. Молоти зерна також краще одразу перед варінням - це максимально збереже аромат.

Related posts