Туризм у Тетерівщині з неповторними смаками: риба карась, приготована на вогні, та хліб, випечений з жорнового борошна.

Громада під Житомиром вабить туристів річкою, лісами, лавандовою плантацією, а ще - стародавніми стравами
Тетерівська громада розташована відразу за межами обласного центру, простягаючись вздовж дороги Житомир - Чернівці. Дістатися сюди можна як на власному автомобілі, так і за допомогою громадського транспорту. Ця місцевість славиться своєю чудовою природою, залишками палацу Терещенків та скеледромом. Місцеві заклади вже готові приймати відвідувачів, пропонуючи їм традиційні страви. Що цікавого можна спробувати в Тетерівській громаді, дізнавалася журналістка Укрінформу.
ТУРИСТИЧНУ ГАЛУЗЬ РОЗВИВАЮТЬ НАВІТЬ ПІД ЧАС ВІЙНИ
- Ми багато разів чули, що в нашій громаді є на що подивитися, але немає де нагодувати туристів та відсутні гастрономічні цікавинки. Тож прийняли виклик і вирішили це спростувати. Туристичний сезон відкриваємо у форматі гастротуру, щоб показати екскурсоводам, які возять до нас туристів, як спланувати харчування. У нас є де якісно, смачно та цікаво нагодувати гостей, - каже головний спеціаліст відділу культури Тетерівської сільської ради Юлія Святненко.
На її думку, з моменту початку повномасштабної війни туризм у регіоні було призупинено. Проте, коли стало очевидно, що люди все ще вирушають у подорожі та на екскурсії, вирішили знову зосередитися на розвитку туристичної інфраструктури.
За словами Юлії, найбільше туристів приваблює село Дениші. Це місце славиться своїми прекрасними пейзажами, 33-метровим дубом-патріархом, який налічує близько 600 років, а також наявністю скеледрому.
Цьогоріч у громаді мають з'явитися й нові туристичні атракції. Зокрема, козина ферма, де можна буде погодувати кіз та скуштувати молочну продукцію. Туристам також запропонують подивитися, як випасаються племінні корови.
Говорячи про себе, відзначаю, що під час розмови з Юлією десь неподалік чути кукурікання півня — звук, який, на жаль, не чути мешканцям сучасних міських квартир.
ЛИПОВИЙ ЧАЙ НА БЕРЕЗІ РІЧКИ
У Тетерівській громаді можна знайти чимало відпочинкових баз, які розташовані як на берегах річки Тетерів, так і в лісових масивах. Це надає можливість туристам насолоджуватися спокоєм і дихати чистим повітрям. Одна з власниць таких комплексів, Ірина Шевцова, запрошує гостей скуштувати крафтовий липовий чай. Вона зазначає, що цей напій чудово зігріває, особливо в квітневу погоду, коли сніг все ще падає за вікном.
На нашій території росте більше десятка лип. Коли вони цвітуть, їхній аромат справді вражає. Ці дерева довго радують нас, адже їхні квіти розкриваються одна за одною. Оскільки ми знаходимося біля річки в чистому місці, ми збираємо липовий цвіт, сушимо його і готуємо смачний чай, до якого додаємо трохи чебрецю та м'яти. Цей напій допомагає боротися із застудою і зміцнює імунітет. Наш липовий чай користується великою популярністю серед відвідувачів, - розповідає Ірина.
Власниця бази відпочинку підкреслює, що справжні гурмани будуть вражені іспанським пирогом з тунцем та крохмалевими закусками з різноманітними доповненнями. Вона також зазначає, що всі страви з меню користуються великою популярністю серед відвідувачів.
ТУШЕНИНА, ДУШЕНИНА АБО ДУШАНІНА
Нещодавно Дмитро Гордійчук додав до меню свого закладу, що також у Тетерівській громаді, автентичну місцеву страву тушенину. Він ділиться, що коли дізнався про неї, багато всього перечитав і дійшов висновку, що хоч подібні наїдки готують у різних областях, але за таким рецептом і технологією - лише на Тетерівщині.
- Тушенина вимагає багато часу. Це страва, якою вдома займатися не будеш. Я приготував її в казані сам, мені сподобалося, тому вирішив запропонувати і нашим відвідувачам, - каже Дмитро.
Як пояснила керівниця туристичного гуртка будинку культури села Тетерівки Наталія Сорочинська, ця страва серед місцевих має три назви: тушенина, душенина або душаніна.
- Узагалі є два варіанти цієї страви: святковий і буденний. Святковий зазвичай готували на Різдво - із грибів та риби. Господиня молилася над стравою та благословляла її. Уже готову починали їсти гарячою, а потім вона могла стояти в печі до п'яти днів. Хоча була такою смачною, що її швидко з'їдали. Оскільки страва довго тушкувалася і готувалася з душею, то називалася душениною. У буденному варіанті до риби й грибів додавали картоплю. Тоді страва називалася тушениною, - розповідає Наталія.
Карасі та коропи з тетерева.
Людмила Ярошевська, власниця бази відпочинку, підкреслює, що кожен гість, який завітає до неї, опиняється в справжньому куточку раю. Тут, поряд з річкою та озером, височіють могутні сосни. Особливу атмосферу створюють старовинні глиняні глечики, плетені "косичкою" килимки та милі пухнасті кролики, які додають чарівності цьому місцю.
Людмила впевнена, що в її закладі немає несмачних страв. Серед особливостей меню - карасі та коропи, які можна знайти в річці Тетерів.
Вона зазначила, що карасів у цьому закладі готують на відкритому вогні за унікальною рецептурою. Цю страву ресторан запропонував спробувати гідам.
- Карасі тут чудові. Це риба, яку не так часто зустрінеш у меню закладів, на відміну від коропа, - ділиться гід із Києва Анна Батурко.
ХЛІБ, ЩО ЙОГО ГОТУВАЛИ В ПЕЧІ УКРАЇНСЬКІ ЖІНКИ
Тетяна Лучок пропонує скуштувати домашній бездріжджовий хліб, виготовлений з органічного борошна та спечений у Тетерівській громаді.
- Спочатку я пекла хліб тільки для своєї сім'ї, а з часом його почали замовляти і наші друзі. Готую його з житнього, пшеничного та цільнозернового органічного борошна. Зерно перемелюють жорнами, як у давнину. У складі хліба - тільки борошно, вода, мед, сіль та закваска, яку роблю сама. Додаю також смажене насіння льону, коноплі й соняшнику, журавлину, а діти люблять, коли в ньому є горіхи, - ділиться Тетяна.
Вона стверджує, що тісто для хліба дозріває в ротангових формах у холодильнику протягом 12 годин. Готовий виріб можна вживати протягом цілого тижня, оскільки його головна перевага над дріжджовим хлібом полягає в тому, що він не пліснявіє. Як зазначає Тетяна, саме такий хліб традиційно готували в печі українські жінки.