Цьогорічний різдвяний стіл у 2025 році обійдеться у 1374 гривні, при цьому найбільшою витратою стане смажена риба | УНН
У 2025 році українці вже вчетверте святкуватимуть Різдво Христове в умовах воєнного стану. За даними Інституту аграрної економіки, цьогоріч витрати на різдвяний стіл складуть приблизно 1374 грн, а найбільшою статтею витрат стане смажена риба, повідомляє УНН.
Для тих, хто планує приготувати 12 традиційних страв на святкову вечерю, фахівці Інституту аграрної економіки провели аналіз вартості різдвяного столу 2025 року, спираючись на середні ціни в українських супермаркетах на початку грудня цього року. На основі їхніх розрахунків, різдвяне меню, яке включає страви, що зазвичай присутні на столі середньостатистичної родини, зокрема кутю, узвар, смажену рибу, вінегрет, вареники (з картоплею, капустою, вишнями), тушковану капусту, пісний борщ з квасолею, смажену картоплю, свіжі та солоні овочі, обійдеться приблизно в 1374 гривні на одну родину. Таку інформацію надав директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
Основними стравами на святковому різдвяному столі є кутя і узвар.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, пшенична кутя - 950 г продуктів традиційної рецептури - обійдеться у 213,37 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: мак - 72,50 грн за 200 г, волоські чищені горіхи - 68,80 грн, а також родзинки - 24,99 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті - крупа пшенична з твердої пшениці - коштуватиме 26,90 грн за 400 г. За мед заплатимо ще 18,70 грн за 100 г і додамо трохи цукру (50 г) за 1,48 грн.
Третім за ціною буде класичний узвар. У супермаркетах готові набори сухофруктів для його приготування, які складаються з сушених яблук, груш і чорносливу, можна придбати за 118,00 грн (на 600 г, що підійде для 2 літрів води).
Найдорожчою стравою цього року стане смажена риба, ціна якої становить 346,02 грн. За 2 кілограми живого коропа потрібно буде викласти 339 грн, а 200 грамів борошна обійдуться в 7,02 грн.
За борщ пісний з квасолею (2,535 кг продуктів на 2 л води) треба буде віддати 107,79 грн. Найдорожчою складовою тут є квасоля біла суха (300 г) - 51,50 грн. Овочева складова становитиме: картопля (362 г) - 5,39 грн, капуста (300 г) - 3,08 грн, цибуля (100 г) - 0,74 грн, морква (400 г) - 4,36 грн, буряк (800 г) - 7,78 грн. Необхідно буде додати по 70-75 г помідорів - 8,67 грн та томатної пасти - 11,82 грн. Ще трохи цукру - 1,48 грн за 50 г, рослинної олії - 7,86 грн за 80 г, за смаком: перець чорний та сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,24 грн) або зелень.
Салат "Вінегрет" вагою 1,73 кг обійдеться в 49,77 грн. Найбільш витратною складовою стануть бочкові солоні огірки, ціна яких становить 26,80 грн за 200 г. Овочі обійдуться наступним чином: картопля (600 г) — 8,94 грн, буряк (400 г) — 3,89 грн, морква (378 г) — 4,12 грн, цибуля (100 г) — 0,74 грн. Заправка рослинною олією коштує 4,91 грн за 50 г, а сіль додається за смаком (0,37 грн).
Буряк у новому світлі: п’ять неймовірних рецептів, які неодмінно варто спробувати! 27.11.25, 13:52 * 30923 перегляди
Одними з класичних страв під час посту є вареники.
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 32,83 грн, включаючи картоплю (1 кг) - 14,90 грн, борошно (500 г) - 17,54 грн, сіль (10 г) - 0,39 грн.
Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 32,03 грн. Для приготування тіста заплатимо за борошно 17,54 грн (500 г), а за сіль (10 г) - 0,39 грн. Сира капуста коштуватиме 6,16 грн за 600 г, морква (189 г) - 2,06 грн, а цибуля (132 г) - 0,97 грн. Рослинна олія для заправки (50 г) - 4,91 грн.
Вареники з вишнею виготовляються з бездріжджового тіста та заморожених вишень. Для їх приготування потрібно 500 грам борошна, яке коштує 17,54 грн, і невелика кількість солі — 10 грам, що обійдеться в 0,39 грн. Основну частину витрат займають вишні, ціна яких становить 69,90 грн за 300 грам. Таким чином, загальна вартість приготування цих вареників складе 87,83 грн за 810 грам інгредієнтів.
Смачний і корисний пиріг "Кіш": 5 найцікавіших рецептів, які під силу кожному. 20.11.25, 17:45 * 71847 переглядів
Тушкована капуста (2,239 г продуктів) обійдеться у 70,78 грн. Найдорожчими тут є гриби печериці (300 г) - 45,35 грн. Вартість овочів становитиме 17,19 грн: 1 кг капусти - 10,27 грн, 189 г моркви - 2,06 грн, 660 г цибулі - 4,86 грн. Сіль і перець за смаком - 0,39 грн та рослинна олія (80 г) - 7,86 грн.
Смажена картопля готується на 100 г рослинної олії (9,82 грн) із 1 кг картоплі (14,90 грн) і 132 г цибулі (0,97 грн) з додаванням солі і перцю за смаком (0,39 грн). Всього витрат - 26,08 грн.
На столі окремо подаються закуски: квашена капуста вартістю 96,75 грн за 500 г та бочкові солоні огірки за 53,70 грн за 400 г.
Також на столі присутні і свіжі овочі - огірки (66,72 грн) і помідори (71,90 грн) по 500 г відповідно.
У 2025 році вартість різдвяного столу становитиме 1374 гривні, що майже відповідає минулорічному показнику у 1365 гривень. Така цінова стабільність пояснюється значним зниженням цін на овочі для борщу, зокрема картоплю, моркву, капусту, буряк та цибулю, які у 2025 році виросли у рекордних обсягах, що призвело до падіння їх вартості більш ніж удвічі. Водночас, серед продуктів, які подорожчали у святковому меню в порівнянні з попереднім роком, варто відзначити: олію (+26,7 %), заморожену вишню (+25,7 %), бочкові огірки (+25,2 %), білу суху квасолю (+18,3 %), борошно (+17,5 %), живого коропа (+12,6 %) та свіжі помідори (+12,5 %).
Довідка
Оцінка витрат на різдвяний стіл 2025 року була здійснена Національним науковим центром "Інститут аграрної економіки" з використанням даних Міністерства фінансів, яке проводить щоденний аналіз цін на основні продукти харчування в супермаркетах станом на 4 грудня 2025 року.





