Як створити досконалий штолен: рецепт різдвяної смакоти від Євгена Клопотенка.
РБК-Україна (проект Styler) ділиться інформацією про приготування різдвяного штолена, посилаючись на кулінарний YouTube-канал відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Для того, щоб приготувати випічку до Різдва, знадобляться такі продукти:
Для приготування штолена заздалегідь дістаньте масло з холодильника - воно має бути кімнатної температури, саме це забезпечує ніжність тіста. Перетріть в миску кисломолочний сир через дрібне сито.
Візьміть окрему ємність і помістіть туди цукати, родзинки та в'ялену вишню. Додайте коньяк і дайте інгредієнтам настоюватися протягом 20 хвилин, щоб сухофрукти ввібрали аромат. Якщо ви не бажаєте використовувати алкоголь, можна обмежитися 3-4 краплями румової есенції.
Мигдаль обсмажте, а потім перебийте до стану борошна. Щоб приготувати тісто для штолена, змішайте пшеничне та мигдалеве борошно зі 150 г звичайного цукру, ванільним цукром, сіллю, 100 г цукрової пудри, кардамоном та розпушувачем.
Вбийте яйце в сухі інгредієнти і введіть кисломолочний сир. Для надання різдвяній випічці неповторного аромату, додайте до тіста терту апельсинову цедру.
Ось як приготувати різдвяний штолен (скріншот / Євген Клопотенко)
Злийте рідину з цукатів і об'єднайте їх з іншими інгредієнтами, добре перемішуючи отриману масу. Додайте також розм'якшене вершкове масло і замісіть тісто, яке повинно нагадувати за консистенцією пісочне.
Якщо ваше тісто вийшло надто сухим, спробуйте влити трохи апельсинового соку. Спочатку розкатайте тісто в круглий пласт, а потім сформуйте його в довгасту хлібину.
Ось як приготувати штолен (скріншот / Євген Клопотенко)
Перемістіть випічку на деко, устелене пергаментом. Випікайте штолен у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці в режимі "Конвекція" протягом 40-45 хвилин.
Поки штолен знаходиться у духовці, займіться приготуванням цукрового сиропу. Для цього візьміть невелику каструлю, всипте залишок цукру, за бажанням додайте трохи кориці й залийте все водою.
Доведіть масу до кипіння та загустіння. Полийте готовий штолен сиропом і присипте рештою цукрової пудри.