Вживайте сир для природного зміцнення зубної емалі: який вид є найефективнішим?
Сир може бути корисним для здоров'я зубів, оскільки певні сорти є багатими на необхідний мінерал кальцій, який зміцнює зубну емаль - захисний зовнішній шар зубів. Про це пише Independent.
Стоматологи підкреслюють: не всі види сиру однаково впливають на стан зубів. Наприклад, перероблені сири, такі як американський сир і сирні соуси, часто містять цукри та консерванти, які негативно впливають на емаль. На відміну від них, натуральні сорти, такі як чедер, швейцарський та монтерей джек, багаті на кальцій і фосфор, що сприяють зміцненню емалі та відновленню мінералів. М'які витримані сири, такі як брі та камамбер, а також сири з блакитною пліснявою, як-от рокфор і горгонзола, також позитивно впливають на здоров'я зубів.
Деякі фахівці вважають чедер ідеальним сиром для здоров'я ротової порожнини. У 100 грамах цього сиру міститься приблизно 204 мг кальцію і 145 мг фосфору, які сприяють зміцненню зубної емалі. Тверді витримані сири, такі як чедер, містять казеїн — молочний білок, що створює захисний шар на зубах. Крім того, казеїн допомагає запобігти розвитку карієсу та підвищеній чутливості, нейтралізуючи кислоту, яка негативно впливає на емаль.
Фахівці також додають, що чедер може стати природним захисником зубів - жування чедеру стимулює вироблення слини, яка змиває цукор, бактерії й кислоти. Слина підвищує pH у ротовій порожнині, нейтралізує кислоти та зменшує ерозію емалі. Дослідження демонструють, що після споживання цього сиру рівень pH зростає протягом 30 хвилин - ефективніше, ніж після йогурту чи молока. Однак варто пам'ятати, що поєднання чедеру з вином або крекерами може знову зробити середовище кислим.





