Альтернатива харчовій плівці: у Мукачеві розпочали виготовлення воскових серветок.
Екологічна активістка організувала випуск воскових серветок для зберігання продуктів. Чи зможуть вони замінити харчову плівку на полицях супермаркетів?
Дедалі більше українців починають звертати увагу на товари, які менше шкодять навколишньому середовищу. Один з таких - багаторазові воскові серветки для зберігання продуктів, які є екологічною альтернативою харчової плівки.
Однією з приємних переваг багаторазових вощанок є їх здатність допомагати заощаджувати. "Завдяки використанню вощанок ви можете зменшити витрати на харчову плівку. Більше того, продукти в вощанках зберігаються значно довше, ніж у плівці," - зазначає Катерина Кича, власниця бренду Beesafe, що спеціалізується на виробництві воскових серветок.
Її кар'єра у бізнесі розпочалася під час навчання на географічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Протягом шести років вона поглиблено вивчала екологію. Саме в цей період Кича усвідомила, що прагне займатися підприємництвом, яке не лише приноситиме прибуток, але й буде екологічно відповідальним.
Катерина почала виготовлення воскових серветок у серпні 2024 року і має намір залучати клієнтів не тільки в Україні, але й за її межами.
Від редакції. Малий та середній бізнес складає більше ніж половину економічної структури. Його учасники не мають можливості так активно відстоювати свої інтереси, як це робить великий бізнес, проте вони завжди здатні адаптуватися до змінюваних умов і знаходити інноваційні рішення для свого зростання.
ЕП поділяє принципи, якими керуються підприємці в прагненні до зростання, тому редакція ділиться їхніми цікавими історіями. Ці історії - не про приголомшливий успіх та великі статки. Ці історії про те, як закохані у свою справу українці розвиваються, працюють самі, дають роботу іншим та діляться досвідом.
Вощанка — це екологічна обгортка для продуктів харчування, таких як фрукти, овочі та хліб. Часто для їх зберігання використовують харчову плівку, але вощанка слугує альтернативою, яка є більш сталою.
Воскова серветка повністю біорозкладна. Вона складається з бавовни, натурального воску, каніфолі (соснова смола) та олії жожоба. Після утилізації воскова серветка розкладається за три місяці, тоді як поліетиленова плівка - за 200-500 років і при цьому в навколишнє середовище виділяється мікропластик.
Після використання вощанки її необхідно промити водою з гірчичним милом і дати добре висохнути, після чого вона готова до повторного використання. Термін служби вощанки становить приблизно рік. Ще одна цікава деталь: після використання її можна викинути або перетворити на підпалювач. Наприклад, вощанку можна скрутити в трубочку, запалити і використовувати для розпалювання вогнища.
"Я представляю свої вощанки не тільки як екологічний продукт, а й як практичний вибір, оскільки рівень екологічної свідомості українців поки що не дотягує до, наприклад, німецького. При покупці вощанок українці орієнтуються на економію. До того ж, у вощанках продукти зберігаються значно довше, ніж у пластиковій плівці," - зазначає власниця Beesafe.
Для створення вощанок Кича застосовує сертифіковану бавовну, що імпортується з Туреччини або Польщі. Віск проходить перевірку на вміст парафіну, оскільки деякі бджоляри можуть його додавати для зниження витрат. Також контролює якість каніфолі та олії жожоба.
Процес виробництва включає закупівлю матеріалів, складування, нарізання тканини спеціальним станком, викладку клаптиків тканини на термоплиту, заливку тканини розплавленою сумішшю з воску, каніфолі та олії жожоба, охолодження.
Процес виготовлення однієї вощанки займає всього 30 секунд. Для цього необхідно знайти оптимальну рецептуру. Кича вирушила до мешканців Карпат, які займаються виробництвом сирів, щоб дізнатися, як створювати серветки. Чому саме до них? Вони не мають холодильників, тому використовують вощанки для зберігання своєї продукції.
У вощанковий бізнес Кича прийшла після отримання державного гранту (250 тис. грн), який витратила на придбання обладнання (термогриль, воскоплав, вирубний прес) та сировини. Усе обладнання встановила в приміщенні площею трохи менше 50 кв. м, яке орендує в промисловому кластері "Ріо" в Ужгороді.
На даний момент бізнесвумен реалізує 100 серветок щодня. Щомісяця цей обсяг продажів збільшується на 20-30%. Основні платформи для продажу включають маркетплейси, Instagram та екологічний магазин у Мукачеві.
"Кількість продажів та маржинальність дозволяють покривати всі операційні витрати та отримувати прибуток. Наразі 50% прибутку реінвестую в бізнес", - розповідає майстриня. За її словами, собівартість товару становить 30%.
Вощанки Beesafe доступні у комплекті, що містить три одиниці різного розміру, за ціною 380 грн. Крім того, можна придбати одну велику серветку за 280 грн. Згідно з підрахунками Катерини, одна вощанка здатна замінити чотири рулони або 200 метрів харчової плівки, яку, в середньому, використовує одна особа протягом року. Витрати на таку кількість плівки коливаються від 100 до 300 грн і можуть бути навіть вищими.
Підприємиця планує реалізувати свої вироби покупцям у супермаркетах. "Мрію про співпрацю з такими мережами, як "Сільпо", Metro та іншими продуктовими магазинами", - зазначає вона. Крім того, Кича працює над підготовкою документів для експорту своїх вощанок до країн Європейського Союзу.
Великі амбіції вимагають модернізації виробництва. На даний момент у майстрині воно є частково автоматизованим, що означає наявність певних етапів ручної роботи, таких як заливка форм. Кича прагне досягти повної автоматизації всього процесу виготовлення воскових виробів.