Білий наліт на шоколаді: чи варто його боятися? Всі аспекти якості продукту.


У коментарі для РБК-Україна експертка у сфері харчових технологій та нутриціології Софія Черненко розповіла, як правильно визначити, який темний шоколад є корисним, а який - лише "цукровою бомбою". Вона також поділилася порадами, на що слід звертати увагу при читанні етикеток продуктів.

Експертка зазначає, що справжній шоколад із високим вмістом какао (70-85%) є винятково корисним. Наприклад, 100 грамів такого продукту може покривати понад 117% добової норми заліза, понад 200% міді та більше 55% магнію.

"Для того, щоб отримати максимум користі та задоволення, орієнтуйтесь лише на темний шоколад. Чим більше какао-продуктів, тим більше в шоколаді антиоксидантів і менше місця для цукру. До того ж, темний шоколад краще тамує відчуття голоду, що є плюсом для фігури", - наголошує Черненко.

Експертка виділила чотири ключові рекомендації, що сприятимуть вибору високоякісного шоколаду.

Згідно з рекомендаціями нутриціолога, варто віддавати перевагу шоколадним плиткам, які містять не менше 70% какао.

"Шоколад із вмістом 70% какао має істотно меншу кількість цукру в порівнянні з молочним або білим шоколадом, що робить його більш корисним для серцево-судинної системи. Обирайте шоколадні плитки, в яких какао-продукти (терте какао, какао-масло) знаходяться на першому місці у складі, а цукор - на другорядних позиціях," - зазначає фахівець.

Вона додає, що якщо у складі першим вказаний цукор, то такий шоколад не буде корисним, і фактично ви "з'їдаєте понад 50 г чистого цукру".

Добрий шоколад повинен містити лише кілька основних інгредієнтів: терте какао, какао-масло, лецитин, натуральну ваніль, невелику кількість цукру та натуральні добавки, такі як горіхи або сухофрукти.

Варто утриматися від використання інгредієнтів-розпушувачів:

Черненко рекомендує приділяти увагу зовнішньому вигляду та текстурі плитки, оскільки це свідчить про дотримання належних технологічних процесів під час її виготовлення та зберігання.

Поверхня шоколаду повинна бути рівною, блискучою, без будь-яких тріщин чи повітряних бульбашок.

Тьмяна поверхня або білий наліт (жирове "посивіння") на шоколаді вказує на неправильні умови зберігання.

Якісна плитка має властивість пружно ламатися, супроводжуючись при цьому характерним хрустким звуком, що свідчить про високий вміст какао-масла.

Справжній темний шоколад має плавитися під теплом ваших рук, залишаючи після себе насичений і тривалий смак какао.

Дієтолог застерігає, що надпис "без цукру" часто використовується як маркетинговий трюк.

"Зверніть увагу на те, чим замінили цукор. Іноді можуть використовувати фруктозу або поліоли, такі як мальтит чи сорбіт. Надмірне споживання фруктози може сприяти розвитку інсулінорезистентності, а великі дози поліолів можуть викликати проблеми з травленням", - зазначає експерт.

Черненко рекомендує спожити 1-2 квадратики високоякісного гіркого шоколаду з невеликою кількістю цукру замість того, щоб з'їдати цілу плитку псевдодієтичного шоколаду на фруктозі.

Related posts