Чи містить суп вітаміни та мінерали? Дієтолог пояснила всі деталі.
Нутриціологиня Катерина Крупкіна роз’яснила в інтерв'ю для РБК-Україна, чи втрачають овочі свої корисні властивості під час приготування супу.
Вона зазначила, що овочі містять як водорозчинні, так і жиророзчинні вітаміни. Наприклад, каротин, який присутній у моркві, залишається стійким навіть після термічної обробки.
Вітаміни, розчинні у воді, зокрема з групи B, можуть частково переходити у воду під час приготування. Щоб зберегти їх вміст, рекомендується готувати суп під кришкою та використовувати якомога менше рідини.
"Кількість вітамінів втрачається, але це не робить суп поганою стравою. Взагалі немає поганої їжі", - пояснює експертка.
Крупкіна підкреслює, що суп - не обов'язкова страва, але його можна робити збалансованим.
"Я, наприклад, люблю борщ. Але я його доповнюю, щоб це була більш збалансована страва. Обов'язково додаю до борщу хліб, пучок зелені, щоб і клітковини було достатньо, і вуглеводів, і щоб там плавала якась курка. Щоб це було комплексно, організм повинен отримати й білки, і жири, і вуглеводи", - каже вона.
Катерина акцентує свою увагу на вітаміні С, який має особливе значення в зимовий сезон.
Вітамін C, як зазначає вона, дуже вразливий до високих температур і може розпадатися під час термічної обробки. Тому варто вживати такі продукти, як шипшина, малина, перець і ківі, у сирому вигляді, щоб максимально використати їх корисні властивості.
"Усе, що містить вітамін C, рекомендується вживати в свіжому вигляді", - зазначає Крупкіна.





