Чому дно винної пляшки має увігнуту форму? Ви будете вражені, коли дізнаєтеся причину!
Про причини виготовлення пляшок з увігнутим дном розповідає РБК-Україна (проект Styler), посилаючись на Onet.
Непомітна на перший погляд вм’ятина на дні винної пляшки має свою оригінальну назву — пунт або понтіль. Існує безліч захопливих теорій щодо її призначення, але, ні, це не слугує критерієм для розрізнення якісного вина від менш вартісного.
У давні часи винні пляшки виготовляли майстри-склодуви, які працювали вручну. Під час процесу створення їм було неможливо торкатися гарячих пляшок, оскільки це могло призвести до опіків. З цієї причини вони використовували довгі прути, щоб тримати пляшки. Саме звідси виникло поглиблення на дні пляшки.
А згодом з'ясувалося, що оця ямка в дні робить саму пляшку більш стійкою і вона краще стоїть на поверхні.
Сьогодні переважна частина винних пляшок виготовляється за допомогою машин, що дозволяє легко створювати гладкі дно. Проте традиції зберігаються, і багато вин все ще розливають у пляшки з виїмкою.
До речі, це поглиблення досі відіграє важливу роль. Увігнуте дно забезпечує пляшці кращу стійкість до високого тиску та підвищує її довговічність. Крім того, заглиблення спрощує процес наливання напою: великий палець можна розташувати в ямці, а решту пальців тримати за основою пляшки.
Існує також інша теорія, яка стосується заглиблень у дні пляшки. Вважається, що вони допомагають ефективніше утримувати осад, що накопичується в кутках, запобігаючи його повторному змішуванню з вином. Крім того, така форма дна сприяє швидшому охолодженню напою, оскільки забезпечує більшу площу поверхні, що взаємодіє з рідиною.
Пляшка з увігнутим дном набагато простіша у чищенні, ніж пляшка з рівним дном.
Є як позитивні, так і негативні сторони. Наприклад, виготовлення пляшки з увігнутим дном потребує дещо більше сировини, що робить її вартість вищою.