Чому ячмінна каша є корисною для здоров'я: науковці виокремили 7 вражаючих переваг.

Позитивний вплив цієї крупи доведений численними науковими дослідженнями.
Ячмінь має багато переваг для здоров'я. Зокрема цей продукт може допомогти знизити рівень холестерину, кров'яного тиску та глюкози, а також покращити травлення, контроль ваги та захист організму від деяких захворювань. Тому видання verywell health назвало головні плюси вживання ячменю, завдяки яким його можна додати до вашого раціону.
Ячмінь є джерелом розчинної клітковини, відомої як бета-глюкан, яка перешкоджає всмоктуванню холестерину в кров. Наприклад, одне з досліджень виявило, що бета-глюкан здатний знижувати рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), відомого як "поганий" холестерин.
Дослідження показують, що бета-глюкан здатний знижувати як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск.
Систолічний артеріальний тиск – це тиск, який виникає в артеріях під час скорочення серця, і він відображається як верхня або перша цифра в вимірюваннях артеріального тиску. Діастолічний артеріальний тиск, у свою чергу, є тиском у артеріях, коли серце перебуває в стані спокою, і його показник є нижньою або другою цифрою в артеріальному тиску, - зазначено у матеріалі.
Ячмінь, завдяки своєму значному рівню клітковини, є цінним продуктом для підтримки здоров'я травної системи. Харчові волокна, що містяться в ньому, сприяють покращенню процесів травлення і допомагають підтримувати баланс корисних мікроорганізмів у кишечнику. Це, в свою чергу, знижує ймовірність розвитку запальних захворювань кишечника і допомагає уникнути проблеми запорів.
Бета-глюкан, присутній у ячмені, вважається одним із найкращих засобів для зниження рівня цукру в крові після прийому їжі. В одному з досліджень було виявлено, що учасники, які споживали комбінацію білого рису та ячменю, мали значно нижчі показники глюкози в порівнянні з тими, хто їв тільки рис.
Цільнозерновий ячмінь також містить різноманітні фітохімічні сполуки, зокрема фенольні кислоти, флавоноїди та фітостероли, які сприяють зміцненню імунної системи, захищаючи організм від вірусних та бактеріальних інфекцій. Окрім цього, ці компоненти володіють антиоксидантними властивостями і здатні знижувати рівень холестерину в крові.
Відзначають, що розчинна клітковина, присутня в ячмені, сприяє відчуттю насичення, що, в свою чергу, може зменшити прояви голоду та уникнути переїдання, які часто стають причинами набору ваги.
Дослідження виявили, що вживання клітковини має тісний зв'язок з ризиком захворювань жовчного міхура. У людей, які споживають більше продуктів, багатих на клітковину, спостерігається зменшення ймовірності утворення каменів та розвитку хвороб цього органу.
В минулому газета NYT роз'яснила, чому вживання яєць є вигідним для здоров'я. Експерти зазначають, що цей продукт слід включати в раціон, оскільки він містить корисний холестерин, є відмінним джерелом білка та багатий на холін.
Також було названо одну популярну спецію, яка знижує рівень цукру в крові. Йдеться про корицю, яка може "значно" знизити рівень цукру в крові натщесерце.