Дієтолог визначила ключові принципи харчування, що сприяють довголіттю українців.


Рослинні продукти повинні стати основою вашого харчування: додайте до свого раціону більше бобових, овочів, фруктів, горіхів та цільнозернових.

Червоне м'ясо: обмежте його вживання до 5 разів на місяць, споживаючи невеликі порції по 85-110 грамів.

Регулювання апетиту: споживайте їжу повільно і уникайте переїдання. Закінчуйте прийом їжі з відчуттям, що ще могли б з'їсти трохи більше.

Бобові регулярно: додавайте їх до раціону щонайменше двічі на тиждень.

Менше ультрапереробленої їжі: уникайте фастфуду, готових закусок і напівфабрикатів.

Сезонність і простота: обирайте місцеві сезонні продукти, готуйте без складних процедур.

Якісні добавки: використовуйте оливкову олію, темний шоколад та цільнозернові крупи.

Риба: додайте її до свого меню 1-2 рази на тиждень.

Контроль глікемічного індексу: обмежуйте споживання фруктози та окислених жирів, які можна знайти, наприклад, у зіпсованій олії чи старих горіхах.

Протизапальні продукти: збагачуйте раціон поліфенолами із зелені, ягід та індукторами аутофагії з проростків зерен і бобових.

Магній та вітамін К: додайте до свого раціону продукти з їх високим вмістом, наприклад, гречану крупу, зелені овочі та горіхи.

Мінімум нездорових десертів: зменшіть споживання солодощів, газованих напоїв і снеків.

Дбайливі методи приготування: обирайте варіння, тушкування та запікання. Уникати смаження у фритюрі або на грилі.

Інтервальне голодування: один раз на тиждень відмовтеся від одного прийому їжі або зменшіть добове споживання до 500 ккал, якщо немає загрози розвитку саркопенії.

Систематичний підхід до раціону харчування сприяє не тільки підтриманню енергії та позитивного настрою, а й суттєво знижує ймовірність розвитку серцево-судинних, метаболічних і запальних розладів.

Related posts