Найгірша олія, яку можна знайти в супермаркетах: навіть не витрачайте час на її огляд!

Погана олія: на що звернути увагу
Одним із основних чинників є рівень обробки олій. Численні рослинні олії, зокрема рафіновані, піддаються серйозній промисловій обробці, що включає застосування високих температур, хімічних розчинників та дезодоризаційних процесів.
Внаслідок цієї обробки олія може зменшувати вміст корисних елементів і навіть формувати шкідливі сполуки.
До числа олій, які зазвичай проходять через інтенсивну обробку, входять кукурудзяна, соєва, соняшникова, сафлорова та рапсова олії. Попри те, що ці олії є дуже популярними на торгових полицях, їх надмірне вживання викликає певні побоювання у експертів.
Однією з причин є дисбаланс між омега-3 та омега-6 жирними кислотами. Більшість цих олій містять значно більше омега-6 жирних кислот, ніж омега-3.
Занадто велике споживання омега-6 жирів, особливо при недостатньому вживанні омега-3, може призводити до запальних реакцій в організмі. Це, в свою чергу, збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних хвороб та інших хронічних захворювань.
Особливо варто звернути увагу на олії, що пройшли часткову гідрогенізацію. Ця технологія дозволяє перетворювати рідкі рослинні олії на тверді або напівтверді жири, що робить їх більш зручними для використання в харчовій галузі, наприклад, у виробництві маргарину чи кондитерських жирів.
Проте, під час часткової гідрогенізації виникають трансжири, які є надзвичайно небезпечними для організму. Ці трансжири сприяють підвищенню рівня "шкідливого" холестерину (ЛПНЩ) і зменшують кількість "корисного" холестерину (ЛПВЩ), що істотно підвищує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету та навіть деяких форм онкології.
Хоча виробники останнім часом намагаються зменшити вміст частково гідрогенізованих олій у своїх продуктах, важливо ретельно перевіряти етикетки на наявність інгредієнтів, таких як "частково гідрогенізована рослинна олія" або "гідрогенізований жир". Якщо ви виявите ці компоненти у складі олії або в продуктах, в яких вона використовується, рекомендується уникати їх вживання.
Крім того, деякі рослинні олії, наприклад, кукурудзяна, можуть бути отримані з генетично модифікованих (ГМО) культур. Хоча наукові дослідження щодо впливу ГМО на здоров'я людини все ще тривають, багато споживачів віддають перевагу продуктам, які не містять ГМО. Якщо для вас це є важливим фактором, звертайте увагу на відповідне маркування на упаковці олії.
Коли мова йде про методи отримання олії, найбільш оптимальним варіантом є холодне віджиму. Цей спосіб дозволяє максимально зберегти корисні компоненти, вітаміни та антиоксиданти, які присутні у насінні або плодах. Натомість олії, отримані шляхом гарячого віджиму чи з використанням хімічних розчинників, можуть мати знижену харчову цінність.
Олії, що пройшли глибоку обробку та мають вишукану якість.
Кукурудзяна, соєва, соняшникова, сафлорова, рапсова олії, особливо якщо вони рафіновані, можуть мати меншу кількість корисних речовин та дисбаланс омега-3 та омега-6 жирних кислот.
Частково гідрогенізовані жири
Будь-який вид олії, що містить трансжири, є надзвичайно небезпечним для здоров'я, тому її варто остерігатися.
Олії, що мають сумнівне походження або виготовлені маловідомими виробниками.
Низька вартість може свідчити про те, що для виготовлення продукту використовувалися неякісні матеріали або не дотримувалися технологічні процеси.