Легше, ніж ви думаєте: простий рецепт аджарських хачапурі від Євгена Клопотенка.
Які інгредієнти необхідні для приготування аджарського хачапурі?
Щоб створити 4 хачапурі по-аджарськи, вам знадобляться такі компоненти:
Спершу замісіть тісто для хачапурі. Для цього в глибокій мисці необхідно змішати борошно, цукор, сіль та сухі дріжджі. Ретельно перемішайте сухі інгредієнти, а потім влийте теплу воду та 100 мл молока.
Також додайте соняшникову олію і ретельно перемішайте масу до однорідної консистенції без грудочок. Тісто повинно бути м'яким та водночас не липнути до рук. Перекладіть масу в змащену олію миску, накрийте плівкою та залиште приблизно на 40 хвилин в теплому місці.
Тим часом можна приготувати начинку. Для цього потрібно натерти на великій тертці сулугуні та змішати його з кисломолочним сиром. Додайте в начинку два яйця і 2 ст. л. молока, а також сіль та перець до смаку. Перемішайте інгредієнти і відставте начинку.
Коли тісто підросте вдвічі або втричі, слід знову акуратно його вимісити, а потім розділити на чотири частини. Розкачайте кожну частину в прямокутники та рівномірно викладіть начинку, залишаючи невеликі відступи від країв.
Склейте краї тіста в середині, а потім акуратно викладіть хачапурі на деко, обкладене пергаментом, так, щоб заліплена частина була внизу. В середині зробіть надріз вздовж і "відкрийте" хачапурі.
Як приготувати хачапурі (зображення / Євген Клопотенко)
Існує й інший, більш легкий варіант - на прямокутнику тіста розкласти начинку, а потім підняти краї, щоб створити форму "човника".
Як приготувати хачапурі (скріншот / Євген Клопотенко)
Нанесіть на тісто один жовток і помістіть хачапурі в попередньо розігріту до 230 градусів духовку на 15-20 хвилин. Після цього в центрі начинки хачапурі зробіть невелику ямку і акуратно розбийте туди ще один жовток.
Поставте хачапурі в духовку ще на 5 хвилин, щоб жовток добре прогрівся і став більш густим. Перед подачею можна злегка посипати хачапурі свіжомеленим перцем для додаткового аромату.