Пшоняна каша з чорносливом: оригінальний рецепт святкової страви всього з трьох складників.
Які інгредієнти знадобляться для приготування різдвяної каші?
Щоб приготувати на Різдво пшоняну кашу з чорносливом і буряками, вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
У бойківській кухні для приготування пшоняної каші застосовують білий буряк. Його слід ретельно промити та нарізати на дрібні шматочки будь-якої форми. Цей буряк надає каші приємного солодкого смаку і робить її текстуру більш різноманітною. Червоний буряк не використовують у цій страві — його зазвичай додають до борщу або шпундри.
Налийте в каструлю воду та поставте посуд на вогонь. Коли вода підігріється, вкиньте буряк. Накрийте каструлю кришкою та варіть коренеплід до готовності.
За цей час підготуйте пшоно. Його потрібно залити гарячою водою, щоб пом'якшити смак страви. Накрийте миску з пшоном кришкою та залиште на 5 хвилин.
Для чого ошпарювати пшоно (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Чорнослив слід залити теплою водою, щоб вимити його від забруднень. Кислуватий смак чорносливу вдало компенсує солодкість пшоняної каші з буряком.
Якщо чорнослив був в'яленим, його включали до страви разом із пшоном. А у випадку сушеного - додавали до каструлі з буряками.
Один з етапів приготування - це обдати пшоно окропом, після чого його слід змішати з буряками. Чорнослив слід нарізати на дрібні шматочки і додати до каструлі з кашею.
Посоліть за смаком і варіть кашу до повної готовності всіх компонентів, поки вона не загусне. Цю різдвяну пшоняну кашу традиційно вважали рідким гарніром, який подавали на стіл у гарячому вигляді.