Що уникати в раціоні при підвищеному тиску: фахівці визначили 10 небезпечних продуктів і напоїв.


Ця їжа може лише погіршити ваше самопочуття.

Люди можуть контролювати високий кровʼяний тиск за допомогою постійних фізичних навантажень, підтримки здорової ваги та уважного ставлення до свого харчування. Також у такому випадку варто обмежити або виключити з раціону продукти з високим вмістом солі, цукру та шкідливих жирів. Тому видання health назвало 10 продуктів, яких слід уникати, якщо ви маєте високий кровʼяний тиск.

Занадто велика кількість солі може призвести до затримки води в організмі, збільшення обʼєму крові та додаткового тиску на стінки артерій. Також це може сприяти розвитку таких ускладнень, як серцеві захворювання та інсульт.

До категорії солоних продуктів входять:

Внаслідок споживання насичених жирів в артеріях формуються бляшки, що призводить до їх звуження і обмеження кровообігу, що може сприяти підвищенню артеріального тиску.

До продуктів, багатих на насичені жири, належать:

Вживання продуктів з високим вмістом цукру може спричинити стрибки рівня цукру в крові, що ще більше погіршує стан серцево-судинної системи та провокує запальні процеси.

Серед продуктів, що містять цукор, можна виділити:

"Цукрові напої можуть сприяти набору ваги та інсулінорезистентності, збільшуючи ризик розвитку гіпертонії. Високий вміст цукру може спричинити значне підвищення рівня глюкози в крові, що може негативно вплинути на кровообіг і лімфообіг в організмі", - пояснили в health.

До категорії солодких напоїв відносяться:

Під час вживання алкоголю судини здебільшого розслабляються, внаслідок чого тимчасово може знизитися артеріальний тиск.

"Після споживання значної кількості алкоголю або тривалого його вживання артеріальний тиск може піднятися знову - іноді навіть на вищий рівень, ніж раніше. Вплив алкоголю варіює у різних людей, але вживання великих обсягів може призвести до збільшення ваги та зневоднення. Крім того, алкоголь може взаємодіяти з певними медикаментами, зокрема тими, що регулюють артеріальний тиск," - зазначається в матеріалі.

Зберігання продуктів у замороженому вигляді є зручним рішенням, проте варто пам’ятати, що вони часто мають підвищений вміст натрію, жирів та цукру, що може збільшити ризик розвитку гіпертонії.

До заморожених продуктів належать:

Такі продукти можуть негативно впливати на артеріальний тиск, сприяючи розвитку атеросклерозу. Дослідження повʼязують високий рівень холестрину з підвищеним ризиком гіпертонії.

Серед продуктів, що містять значну кількість холестерину, можна виділити такі:

"Швидке харчування з великим вмістом жиру часто насичене насиченими та трансжирами, які можуть призводити до збільшення ваги, підвищення рівня холестерину та запальних процесів в організмі. Крім того, фаст-фуд зазвичай містить значну кількість натрію, що може негативно впливати на водний баланс та артеріальний тиск", - зазначили автори статті.

До продуктів з високим вмістом жиру належать:

Зазвичай соуси містять значну кількість натрію і можуть містити додатковий цукор. Проте, дотримання розмірів порцій може допомогти знизити ризик впливу на артеріальний тиск.

До них належать:

Ці продукти зазвичай містять багато натрію, доданого цукру та нездорових жирів. Упаковані снеки створені для тривалого зберігання, тому часто для цього використовуються сполуки, що містять натрій.

"Чимало перероблених закусок не забезпечують організм необхідними поживними речовинами, через що вони не здатні наситити, і вам доводиться їсти їх у більших кількостях, щоб задовольнити голод", - йдеться у статті.

Серед перероблених товарів можна виділити:

Дослідники в галузі харчування раніше визначили найкращий вид сиру для підтримки міцності кісток. Це пармезан, який містить близько 30% рекомендованої добової норми кальцію на одну унцію.

Кардіологи також надали пояснення щодо причин високого кров'яного тиску. Вони акцентували увагу на ряді аспектів способу життя та стану здоров'я, які можуть впливати на підвищення артеріального тиску.

Related posts