Смачніше за сирники: три рецепти українських ґомбовців з вишнями, полуницею та сливами.
Ґомбовці, десерт української кухні, більше розповсюджені на Закарпатті. Там їх зазвичай готують з домашнього сиру - хоча загалом можуть і з тіста - а для начинки використовують фрукти та ягоди.
Про те, як готувати ґомбовці зі сливами, вишнями та полуницею, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler). Про це повідомляють Контракти.UA.
Ґомбовці зі сливами
Для того, щоб готувати ґомбовці зі сливами, треба такі продукти:
сухі дріжджі - 1 чайна ложка (або 15 грамів пресованих)
Як готувати ґомбовці зі сливами
Для того, щоб приготувати такі ґомбовці, які дуже нагадують парові булочки, спочатку потрібно розчинити дріжджі, перемішавши в глибокій мисці дріжджі з водою і 1 ст. л. цукру.
Суміш необхідно залишити на 15 хвилин, щоб дріжджі почали бродити. Після цього потрібно всипати ще 80 г цукру.
Додайте яйце до дріжджів, а в іншу глибоку миску просійте борошно. Змішайте яйце з дріжджами, а потім перелийте цю суміш у миску з борошном і замісіть тісто.
Воно не має бути занадто густим, інакше страва вийде надто щільною. Додайте олію в тісто та вимішуйте його приблизно 10 хвилин.
Після цього накрийте миску рушником і дайте їй постояти одну годину. Тим часом приготуйте начинку зі слив.
Спершу промийте сливи, видаліть кісточки і перекладіть м'якоть у каструлю. Додайте 30 г цукру і залиште, щоб сливи пустили сік. Коли це станеться, доведіть отриману рідину до кипіння.
Скориставшись ситом, видаліть зайву вологу зі слив. Присипте робочу поверхню борошном, викладіть на неї половину тіста і розкачайте шар завтовшки 1 см.
Виріжте круглі шматочки тіста, покладіть на кожен по сливі та закріпіть краї. Сформуйте тістові кульки з начинкою та викладіть їх у сито, розташовуючи на деякій відстані одна від одної.
Приготуйте ґомбовці на парі протягом чверті години, після чого змастіть їх вершковим маслом і посипте сумішшю з мелених сухарів та однієї столової ложки цукру.
Вареники з вишневою начинкою
Для створення ґомбовців з вишнями необхідні такі інгредієнти:
Як готувати ґомбовці з вишнями
Підсмажте на сухій пательні 60-70 г манки до світло-коричневого кольору. Під час процесу необхідно постійно помішувати манку, щоб вона не пригоріла.
Розколіть яйця в окрему миску і злегка збийте їх за допомогою виделки або міксера. Вишні слід ретельно промити і видалити кісточки.
Додайте цукор до сиру, вбийте яйця і ретельно перемішайте компоненти. Потім додайте сирої манки та борошна. Замісіть густе тісто.
Щоб зліпити ґомбовці , змочіть руки водою і скачайте з тіста кульку. На одну кульку потрібно приблизно 3 ст. л. маси.
В кожній кульці зробіть невеличке заглиблення, викладіть по одній вишні, злегка присипавши їх крохмалем. Після цього заліпіть краї десерту.
В неглибокій каструлі з товстими стінками доведіть до кипіння воду. Її рівень має бути таким, щоб повністю занурити в рідину гомбовці.
Помістіть ґомбовці в каструлю і обережно перемішайте лопаткою. Дочекайтеся, поки ґомбовці спливуть на поверхню, а потім варіть їх ще 2-3 хвилини.
Перекладіть готові ґомбовці в миску, додайте масло та посипте підсмаженою манкою. Похитуючи тарілку, забезпечте рівномірне покриття ґомбовців підсмаженою крупою. Подавайте ґомбовці зі сметаною.
Полуничні ґомбовці
Для приготування ґомбовців з полуницею вам знадобляться наступні інгредієнти:
Приготування ґомбовців з полуницею: покроковий рецепт
Перекладіть сир в глибоку миску, додайте яйця, сіль, 1 ст. л. цукру і манку. Змішайте густе тісто, а потім виліпіть з нього невеличкі кульки.
Промийте полуницю - її краще обрати невеликого розміру. Присипте полуницю рештою цукру.
Розкачайте кульки тіста для гомбовців, викладіть всередину полуницю та ретельно зліпіть краї. Доведіть воду до кипіння, наповнивши каструлю так, щоб гомбовці були повністю занурені.
Готуйте страву до повної готовності, а тим часом розігрійте вершкове масло на сковороді та додайте підсмажену манку. Викладіть відварені ґомбовці на тарілку і посипте манкою зверху.