Тіло відгукнеться словами вдячності: як позбутися цукру та які зміни відбудуться далі.

Вплив цукру, який додається до продуктів, охоплює весь організм.
Багато людей схильні демонізувати вживання цукру. Водночас проблемою є не той, що міститься в продуктах від самого початку, а доданий у процесі виробництва або готування.
Так, цукор у яблуці або молоці не здатний нашкодити так само, як той, який додали в упаковку соку або чашку чаю. Раніше ми розповідали, що впливає на збільшення цукру в крові.
На веб-ресурсі Всесвітньої організації охорони здоров'я пропонується знизити споживання доданого цукру на 5-10%. Враховуючи добову норму в 2000 калорій, це становитиме приблизно 6-12 чайних ложок.
Таку ж позицію займають фахівці Центру контролю та профілактики захворювань США, а також представники Національної служби охорони здоров'я Великобританії. Вони, зокрема, рекомендують обмежити споживання цукру до менш ніж 30 грамів на день.
Як відомо, через цукор може виникати карієс на зубах. Так, він живить бактерії в ротовій порожнині, а ті своєю кислотою руйнують поверхню зубів. Знизивши споживання солодкого, ви зможете зменшити ці ризики та рідше ходити до стоматолога.
Також у вас буде можливість зменшити вагу. Дослідники вивчили 73 різні наукові роботи і виявили, що постійне вживання солодких напоїв може призводити не лише до збільшення маси тіла, а й до відкладення жиру на внутрішніх органах.
Зниження споживання цукру без необхідності рахувати калорії, згідно з даними метааналізу, може сприяти втраті приблизно 800 грамів ваги.
Головна проблема солодких напоїв у тому, що вони не насичують, у результаті людина може значно збільшити добове споживання калорій.
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, споживання додаткового цукру негативно впливає на рівень ліпідів у крові та кров'яний тиск. Це, у свою чергу, підвищує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань. Наприклад, лише одна порція газованого напою щодня може збільшити ризик коронарної хвороби серця на 17%. Фахівці, які провели масштабний метааналіз, рекомендують обмежити споживання солодких напоїв до однієї чашки на тиждень.
Також існує наукове дослідження, яке вказує на те, що цукор може сприяти процесу старіння шкіри. Фруктоза і глюкоза взаємодіють з еластином та колагеном, які є важливими для здоров'я шкіри, заважаючи їх відновленню. Як наслідок, шкіра втрачає свою еластичність і щільність.
Які наслідки можуть виникнути, якщо на два тижні або навіть місяць повністю виключити цукор з раціону? На початку цей процес може бути досить складним — можливо, ви відчуєте погіршення концентрації та настрою. Проте з часом бажання вживати солодке почне зменшуватися, і загальна ситуація покращиться. Ви зможете відчути підвищення енергії завдяки стабільному рівню цукру в крові.
Ваша вага зменшиться, контроль над апетитом покращиться, а загальний стан здоров'я стане кращим.