Човлент по-закарпатськи: оригінальний рецепт смачної страви з бобами та м'ясом
РБК-Україна (проєкт Styler) ділиться інформацією про приготування човленту, посилаючись на YouTube-канал "Закарпатська Господиня".
Щоб створити закарпатський човлент, вам знадобляться наступні інгредієнти:
Перед приготуванням перлової крупи рекомендується замочити її, і найкраще це робити на ніч. Для цього перекладіть крупу в каструлю, додайте таку ж кількість води, а також посоліть за смаком.
Накрийте каструлю кришкою та доведіть рідину до кипіння. Після чого треба зменшити вогонь та варити крупу до готовності.
В іншій каструлі слід відварити квасолю. Якщо вона молода, попереднє замочування не є обов'язковим. Додайте трохи солі, залийте водою і варіть квасолю до майже повної готовності.
Для приготування човленту підійде будь-яке м'ясо, але його слід нарізати на маленькі порції. Нагрійте сковороду, додайте олію та підсмажте м'ясо до утворення золотистої скоринки.
Моркву слід очистити та нарізати кубиками. Цибулю також очистіть і подрібніть, після чого додайте до обсмаженого м'яса. Потушкуйте інгредієнти протягом 2-3 хвилин, а потім додайте моркву.
Змішайте обсмажену масу з м'ясом, приправте сіллю та перцем, а якщо хочете, додайте трохи паприки. Добре перемішайте інгредієнти і влийте приблизно склянку води.
Накрийте сковороду кришкою і готуйте на повільному вогні, час від часу помішуючи. Коли крупа і квасоля стануть м'якими, очистіть і подрібніть часник, а зелень ретельно промийте і наріжте.
Розкладіть продукти по глиняних горщиках або формочках. Спочатку потрібно розкласти перлову кашу, потім квасолю, а зверху - часник та м'ясо з морквою і цибулею.
Посипте страву свіжою зеленню та акуратно розподіліть сік, що залишився від тушкованого м'яса. Закрийте горщики кришками і помістіть їх у попередньо розігріту до 160 градусів духовку на 30-40 хвилин.